Nagy a baj: több ezer civilt evakuálnak az oroszok

Vágólapra másolva!
Ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből - közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

"Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére" - áll a tájékoztatásban.

Ott átmeneti szállást és meleg ételt kaptak.

A minisztérium szerint

az orosz békefenntartók továbbra is teljesítik feladatukat

Hegyi-Karabahban, és folyamatos kapcsolatban állnak Bakuval, Jerevánnal és Sztepanakerttel.

Szerdán a békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével

megállapodás született a konfliktusban részes felekkel a harci cselekmények teljes beszüntetéséről.

A Kreml sajtószolgálata szerda este közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon vitatta meg Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a Hegyi-Karabah körüli helyzet alakulását.

Az örmény kezdeményezésre létrejött eszmecsere során az orosz vezető "megelégedéssel állapította meg, hogy sikerült túljutni a konfliktus éles szakaszán, és üdvözölte az orosz békefenntartók aktív részvételével elért megállapodást a harci cselekmények teljes beszüntetéséről és a szeptember 21-i tárgyalások megtartásáról Baku és Sztepanakert képviselői között". Ezek a tárgyalások csütörtökön az orosz békefenntartó kontingens vezetésének közvetítésével zajlanak majd.