Több mint ezer méter mélyről mentik ki a bajba jutott amerikai barlangászt

Rescue operation for the American Scientist trapped inside a cave in Turkiye's Mersin 2023,AFAD,American scientist,cave,Cave Rescue Commission of Turk Horizontal
MERSIN, TURKIYE - SEPTEMBER 09: AFAD, UMKE, gendarmerie, European Cave Rescue Association (ECRA), and Cave Rescue Commission of Turkiye (MKK) teams start the rescue operation for the American scientist Mark Dickey trapped inside Turkish cave after suffering gastrointestinal bleeding in Mersin, Turkiye on September 09, 2023. 196 personnel from 8 countries work in the region at an altitude of 2,200 in the Taurus Mountains. Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött annak az amerikai barlangkutatónak a mentése, aki 1040 méter mélyen a föld alatt gyomorvérzést kapott egy törökországi barlangban.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról az Origo is beszámolt, a 40 éves tapasztalt barlangász, Mark Dickey gyomorvérzés miatt hányni kezdett a törökországi Taurus-hegységben található Morca-barlangban végzett expedíció során.

Európa szerte keltek útra orvosok, hogy segíthessenek a bajba jutott amerikain. Egy magyar orvos szeptember 3-án érte el és kezelte a barlangban. Eddig infúziót és négy liter vért kapott, valamint folyamatos orvosi felügyelet alatt tartják.

A török katasztrófavédelmi ügynökség szerint akár 10 napig is eltarthat, amíg Dickeyt fel tudják hozni a felszínre.

A mentésben nyolc országból 190 ember vesz részt, köztük orvosok, mentősök és tapasztalt barlangászok – közülük 153 kutató-mentő szakember.

Ali Hamza Pehlivan, Mersin kormányzója szombaton azt mondta:

A török hatóságok csütörtökön megosztottak egy videót, amelyen Dickey állva látható.

Bár éber volt és beszélt, azt mondta, hogy még nem gyógyult meg, és sok segítségre van szüksége ahhoz, hogy kijusson a barlangból – írja a metro.uk.

Dickey megköszönte a barlangászok közösségének és a török kormánynak a megmentése érdekében tett erőfeszítéseiket.