Újabb véres háború törhet ki, már az oroszok is félnek

második Hegyi-karabah háború, 2020, Hegyi-Karabah, összecsapás, harcok
Hegyi-Karabah, 2020. október 6. Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokról a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Katonai műveletet indított Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta azeri beékelődés, Hegyi-Karabah visszafoglalásáért - jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsán terrorelhárító műveletnek nevezte a katonai akciót, miután négy katona és két polgári személy meghalt egy örmény diverzáns akcióban, Hegyi-Karabahban. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

Az örmény védelmi tárca azt közölte, hogy az Azerbajdzsánnal közös határán viszonylag stabil a helyzet. Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020. őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

Baku a helyi hatóságok feloszlatását követeli

Hegyi-Karabahban akkor lesz béke, ha az örmény katonák elhagyják a térséget és a szakadár helyi hatóságokat feloszlatják - közölte kedden az azeri külügyminisztérium.

A szakadár hegyi-karabahi hatóságok jelentése szerint a terület fővárosa, Sztepanakert "intenzív tűz" alatt áll. A hatóságok szerint

Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad.

Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy

nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Moszkva is közbeszólt

Oroszország a hegyi-karabahi vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Címlapi képünk illusztráció!