Üresen állnak az irodák London szerte, nagy bajban az ágazat

iroda irodaház  England Europe Great Britain Greater London Illumination London Office Sir Norman Foster Southwark HORIZONTAL England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
Vágólapra másolva!
A londoni irodapiac recesszióba került, miután az üresen álló irodák száma 30 éves csúcsra emelkedett – derül ki a Jefferies (amerikai) pénzügyi szolgáltató és befektetési bank elemzéséből. Számításuk szerint a felkapott londoni üzleti negyedek közül a West End üresedése 7 százalékos, míg a City és Canary Wharf 10, illetve 20 százalékon áll – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az irodapiacot előbb a koronavírus-járvány és a járványvédelmi korlátozások tépázták meg, majd az energiaválság és a központi bankok adták az újabb pofonokat. A megemelkedő kamatköltségek egyre nehezebb helyzetbe hozzák az irodatulajdonosokat, mivel drágult a hiteleik refinanszírozása. Az utóbbi időben elterjedt a home office és a hibrid munkavégzés, mivel számtalan tevékenység végezhető otthonról. Így a cégek is rájöttek, hogy

teljesen felesleges nagy és drága irodákat bérelni a belvárosban.

Ez az attitűd egyébként jellemzően megzavarja az elemzőket, sőt az elemzéseket is torzítják. Más kimutatások szerint

a járvány óta egyre több vállalat hívja vissza az irodába a dolgozóit, ami egészen más fénybe helyezi a globális irodapiacokat.

Londonban a bérlők egyre inkább a külvárosi zöldebb épületeket választják a belvárosi ingatlanok helyett. A Jefferies elemzése szerint a kihasználtság egyre csökken, ahogy a bérlők igyekeznek megszabadulni a szükségtelenné vált épületektől. Példaként említette a Canary Wharfban régóta működő HSBC bankot, ami nemrég közölte: egy, a Cityben lévő sokkal kisebb irodába költözik.

Forrás: Photononstop/Eurasia Press

A Calastone szerint a befektetők elfordulnak a brit ingatlanszektortól, és augusztusig mintegy 428 millió fontot vontak ki az ingatlanalapok állományából az év során. A helyzet máshol sem sokkal jobb:

az amerikai irodákban még mindig csak feleannyian dolgoznak, mint a járvány előtt, miközben ketyeg a hitelbomba. Párizsban, Berlinben, Londonban és Amszterdamban az irodabérleti árak több mint 30 százalékkal zuhantak az elmúlt egy év során.