Halálos támadásokért felelős kutyafajtát tiltanának be

american bully
A támadó kutya feltehetően amerikai bully fajtájú volt
Vágólapra másolva!
Rishi Sunak brit miniszterelnök az amerikai XL Bully kutyákat az emberekre nézve veszélyesnek nevezte, és bejelentette, hogy a közelmúltban történt támadássorozatot követő közfelháborodás után be akarja tiltani a fajta tartását az országban.
Vágólapra másolva!

Sunak felkérte a kormány minisztereit, hogy hozzák össze a rendőrséget és a kutyaszakértőket, hogy jogilag meghatározzák az amerikai XL Bully jellemzőit.

A brit Kennel Club vagy az amerikai Kennel Club nem ismerik el önálló fajtaként az állatot.

Amerikai bully. A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com

- mondta Sunak az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétett videónyilatkozatában.

Szombaton az angliai Birminghamben egy 11 éves kislányt megtámadott és súlyosan megsebesített egy amerikai XL Bully.

Ezek az aggodalmak csütörtökön tovább mélyültek, miután egy férfi meghalt egy olyan támadásban, amelyhez valószínűleg ilyen típusú kutyák is hozzájárultak - írta a ABC.

Az Egyesült Királyságban jelenleg négy kutyafajta van betiltva: a pitbull terrier, a japán tosa, a dogo Argentino és a fila Brasileiro.

Az XL Bully-t nem ismeri el fajtaként az Egyesült Királyság Kennel Clubja, amely azzal érvel, hogy egyetlen kutyafajta sem eleve veszélyes.

A szervezet szerint a fajtaspecifikus tilalmak nem kezelik a támadásokhoz hozzájáruló legfontosabb tényezőket, elsősorban a felelőtlen kutyatartókat, akik agresszív viselkedésre nevelik kutyáikat.

A bully fajták onnan kapták a nevüket, hogy eredetileg véres sportokban, például bikacsalogatásban használták őket. A kutyák izmos testfelépítésűek és nehezebb csontozatúak, mint a pitbullok.

(A címlapi kép illusztráció!)