Veszélyes radioaktív anyagot találtak Ausztráliában

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló létesítmény, itt tárolják Paks atomhulladékát
Püspökszilágy, 2004. április 2. Rottenhoffer Sándor dozimetriai mérést végez a Radioaktív Hulladákokat Kezelő Közhasznú Társaság püspökszilágyi telephelyén. A hulladékkezelő 1977-ben átadott több mint ötezer köbméteres betonmedencéiben helyezik el az iparban és az orvosi kutatásban használt olyan hulladékokat, amelyek radioaktív anyagokkal szennyeződtek. Az újabb hulladékok elhelyezésére a telepen a közelmúltban alakítottak ki több föld alatti tárolótermet, ahová még tizenöt- húsz évig elhelyezhetők, és magas biztonsági körülmények között tárolhatók újabb hulladékok. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy razzia során radioaktív anyagot találtak az ausztrál határőrök egy sydney-i házban.Három embert szállítottak kórházba.
Vágólapra másolva!

Az Arncliffe-ben található otthont több órán át kordonnal zárták le és szalagok figyelmeztettek arra, hogy mérgező, nukleáris vagy biológiai veszély van a házban. Az ausztrál határőrség megerősítette, hogy a tisztviselők a tűzoltók segítségével hajtották végre a műveletet.

Az új-dél-walesi tűzoltóság és a mentőszolgálat közölte, hogy alacsony szintű radioaktív izotópokat találtak.

- tették hozzá a közleményben.

A ház három lakóját kórházba szállították, pusztán megfigyelés céljából.

A közeli lakosokat elővigyázatosságból evakuálták, de azóta visszatérhettek otthonaikba. A helyi környezetvédelmi hatóság által végzett további vizsgálatok nem erősítették meg, hogy veszélyre utaló jelek lennének - írja a BBC.

A helyszínről készült videón jól látszik, hogy a kis barna téglából épült lakóépületet piros és sárga szalag választja el az úttól.

A 19 éves Sam Abraham hazafelé igyekezett, amikor a lezárt útra bukkant.

- mondta.

Az ausztrál belügyminisztérium része, az AFB felelős a tengeri és szárazföldi határellenőrzésért, a nyomozásokért, valamint a vámszolgálatért az országban.

Januárban ezelőtt egy másik, radioaktív anyaggal kapcsolatos eset miatt adtak ki sugárzási riasztást Nyugat-Ausztrália nagy részén, melyről az Origo egy korábbi cikkében is beszámolt.