Veszélyes beismerést tettek az ukránok, ettől minden megváltozhat

Kercs, Krími híd, hídrobbantás, híd, robbanás
This video grab taken and released on October 8, 2022 shows thick black smoke rising from a fire on the Kerch bridge that links Crimea to Russia. - Moscow announced on October 8, 2022 that a truck exploded igniting a huge fire and damaging the key Kerch bridge -- built as Russia's sole land link with annexed Crimea -- and vowed to find the perpetrators, without immediately blaming Ukraine. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Leírhatatlan érzés volt. Amikor megtörtént a robbanás, kiabálni kezdtünk, akkora volt a belső feszültség – emlékezett vissza Vaszil Maljuk az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő Krími híd elleni tavaly októberi támadásra. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője – aki személyesen tervezte meg és felügyelte a különleges műveletet – részleteket osztott meg a kulcsfontosságú létesítmény elleni támadásokról.
Vágólapra másolva!

Maljuk beszámolója szerint a 2022 októberi akció során

egy 21 tonna robbanóanyagot szállító teherautót használtak, a „rakományt" pedig vastag csomagolófóliába rejtették, hogy az ellenőrző pontokon ne keltsenek feltűnést – a szállítólevél alapján a kamion hivatalosan csomagolófóliát fuvarozott.

Az SBU-vezető azt is elárulta, hogy sikerült kijátszaniuk a hídon elhelyezett speciális zavarókat, amelyek megváltoztatják a GPS-koordinátákat.

Fedőnevet használtak

Az idén július 17-i, a Krími hidat ért második ukrán támadás kapcsán Maljuk elmondta, hogy

egy „Hunter" fedőnevet viselő ügynöknek különleges szerepe volt a művelet kivitelezésében, ugyanis ő felelt a tengeri drónok továbbfejlesztéséért.

− magyarázta Maljuk. Mint mondta, a drónokat mintegy 850 kilogramm robbanószerrel szerelték fel.

Kijev eddig ódzkodott attól, hogy magára vállalja a Krími híd elleni támadásokat, ugyanakkor az utóbbi időben egyre többször és egyre nyíltabban beszélnek ezekről. Volodimir Zelenszkij múlt hónapban kijelentette, legitim katonai célponttá vált a létesítmény.