Így gyalázzák az ukránok a magyarokat

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Az ukrán törvény értelmében az állami iskolákban többé nem taníthatnának nagyobb arányban kisebbségi nyelveken. Egyelőre Kijev halasztja a törvény alkalmazását, azonban sok szakértő hiányolja az emberséget a felháborító nyelvtörvényből.
Vágólapra másolva!

A következő tanév közelgő kezdete egy új törvény miatt még inkább megnehezítheti az egyébként is feszült ukrán-magyar viszonyt – olvasható Niklas Zimmermann, a Velencei Bizottság ukrán kisebbségi törvényhozásról készített ajánlása kapcsán, a Frankfurter Allgemeine Zeitung-on megjelent véleménycikkében - írja a Mandiner.

A kijevi kormány szinte teljesen betiltaná többek között a magyar nyelvet is Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

– írja a szerző. Most azonban elhalasztották az új rendeletet, amelyet „ellenségesen fogadtak". Júniusban az ukrán parlament úgy döntött, hogy egy évvel, 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az átmeneti időszakot. Kijev engedményének fő oka az úgynevezett Velencei Bizottság ajánlása, amelyben a Bizottság véleményezte az ukrán kisebbségi törvényhozást.

Az ukrán törvény értelmében az állami iskolákban többé nem taníthatnának nagyobb arányban kisebbségi nyelveken.

Erre reagálva Orbán Viktor kormánya azzal „fenyegetőzött", hogy megvonja Ukrajnától az uniós csatlakozáshoz nyújtott támogatását – hangsúlyozta véleménycikkében.

Hivatalosan az ukrán parlament néhány nappal a Velencei Bizottság véleményének közzététele előtt döntött a halasztásról. Ukrajna azonban már előzetesen értesült a véleményről, mondta az F.A.Z.-nak Regina Kiener svájci alkotmányjogász, aki 2013 óta tagja a bizottságnak és rendkívül konstruktívnak dicséri a Kijevvel való együttműködést. Ez nagyon egyszerű. Az EU-ban akarnak lenni" - mondja az ukránok hozzáállásáról.

A Velencei Bizottság egy ukrán ügyben is kifogásolja az „emberközpontú megközelítést".

Júniusban a kijevi oligarchaellenes törvényt is véleményezte. Angelika Nußberger kölni alkotmányjogász, aki a törvény egyik előadója, megértését fejezi ki az ukrán problémafelvetés iránt, amely így hangzott: „Sok pénzzel sokat lehet elérni". Az „oligarchák" tervezett nyilvántartásával azonban az elemzés szerint politikai céllal vissza lehetne élni.