Tucker Carlson Bidenék bűnéről: Amerika erőltette ezt a háborút, Amerika akarta a fegyveres harcot

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy NATO-tagságot ígért Ukrajnának, és atomfegyverek telepítésével fenyegette Oroszországot. Erről beszélt Tucker Carlson sztárújságíró, az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai konzervatív gondolkodó a Mandinernek. Hozzátette: a helyzet ahhoz hasonló, mint Irakban volt, ahol megbuktatták Szaddám Husszeint. "Olyan jól ment ez Szaddám Husszeinnel, hogy nekimehetünk Vlagyimir Putyinnak?" - kérdezi. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origo kérdésére Tucker Carlson szavai kapcsán kifejtette: az amerikai demokráciaexport megbukott Irakban, és mindenütt a harmadik világban. Az arab tavasz, amely végigsöpört az arab világon, sehol nem érte a kitűzött amerikai célt a demokratizálás terén. Nógrádi György szerint a Carlson által hivatkozott iraki formula lényege, hogy az USA bevonult Irakba, szétverte az iraki hadsereget, megbuktatta, majd bíróság elé állíttatta, végül kivégeztette Szaddám Husszeint. Irakban azóta sincs rend, és az ország csupán egyben egységes: nem kér az amerikai megszállásból.
Vágólapra másolva!

Tucker Carlson a Mandinernek adott interjújában a háborúval kapcsolatos legfontosabb gondolatait is kifejtette. Az egyik legnagyobb tekintéllyel bíró konzervatív politikai személyiség többmilliós nézővel, követőtáborral az interjúban kifejti, hogy Donald Trump

nem vitte háborúba az Egyesült Államokat négy elnöki éve alatt.

Felidézte, hogy az utóbbi száz évből csak Jimmy Carter mondhatja el magáról ugyanezt. Szerinte Trumppal kapcsolatban kétrétű problémájuk van az ország mostani vezetőinek. Egyrészt, hogy ösztönösen nacionalista. Az az első kérdése, hogy miért jó ez az Egyesült Államoknak.

Semmi nem aljasít le egy országot gyorsabban, mint egy háború. Másrészt Trumpnak megvan az a "rémisztő" tulajdonsága, hogy azt mondja, amit igaznak gondol.

Tucker Carlson Forrás: MCC

Mit akar az Egyesült Államok az ukrajnai konfliktusban?

Carlson szerint az Egyesült Államok meg akarja dönteni a Putyin-kormányt, rezsimváltást akar. "Ki akarja nyírni az elnököt, és leváltani olyasvalakire, akinek megfelel egy amerikai vezetésű világrend"

- teszi fel a kérdést. Tucker Carlson azt is kifejti, hogy Oroszország rendkívül bonyolult hely, csomó etnikai kisebbséggel, vallással és a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával. Nyilván rengeteg hátulütője van a Putyin-rendszernek.

Hozzáteszi:

Tucker Carlson felteszi a kérdést:

Hogyhogy senki nem ment börtönbe az iraki háború miatt? Hazudtak a tömegpusztító fegyverekről, meghalt több millió ember, köztük több tízezer amerikai, az Egyesült Államok szegényebb lett. Senkit nem vonnak ezért felelősségre, hanem belevágnak egy még nagyobb projektbe? Olyan jól ment ez Szaddám Huszeinnel, hogy nekimehetünk Vlagyimir Putyinnak?

Amerika háborúba akarta sodorni Ukrajnát Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Pool

Groteszk! Felébredek, és nem tudom elhinni, hogy ez az én hazám! Hogy meg akarjuk dönteni Putyint, mert gonosz. Egyébként gond nélkül elhiszem, hogy Putyin gonosz. Sok olyan emberrel találkoztam, aki országot vezet, de egyet sem láttam még, aki ne ölt volna meg senkit. Ez így van az amerikai elnökkel is, ő tömegével öl embereket. Túl sok mindent láttam már ahhoz, hogy bevegyem ezt a marhaságot, és nagyon elszomorít, hogy ennyi amerikai beveszi - mondta el Carlson.

Akik a nemes ukrán népről papolnak, most végignézik Ukrajna teljes elpusztítását.

Legyőzhető egyáltalán Oroszország?

Carlson szerint az egyik akadály maga az orosz kormány. Az országok irányítói jellemzően nem szeretnének puccsban meghalni. Vissza fognak ütni.

Ez nem Szíria, nem Afganisztán, a világ legszegényebb országai, amelyeket húsz év alatt sem tudtunk leigázni. Nem tudtuk legyőzni a pastukat, most meg megyünk Oroszországgal háborúzni? Ez őrültség!

Oroszország nem egy benzinkút atomfegyverekkel, hanem egy ezeréves ország saját nyelvvel, kultúrával, irodalommal. Egységesebb, mint az Egyesült Államok. Az átlagos orosz oroszabbnak érzi magát, mint amennyire az átlagos amerikai amerikainak. Elég nagy falat egy ilyen országgal háborúzni. Mi ezzel szemben egy olyan ország vagyunk, amely nagy sebességgel halad a csőd felé. Az e heti adatok szerint

Katonai megoldás?

Carlson azt is kifejti, hogy

No mármost, az orosz fekete-tengeri flotta Ukrajna határain belül van, a Krímben. És akkor mi azt mondjuk az orosz kormánynak, hogy atomfegyvereket teszünk a határára, és azzal választjuk el a fekete-tengeri flottát Moszkvától? Aki nem akar háborút, az nem mond ilyet. Kamala Harris nem képes a spontán gondolkodásra és beszédre, egy szót sem mond anélkül, hogy előre leírnák neki. Meg sem találná Ukrajnát a térképen. Az, hogy olyan kijelentést tett, amilyet, azért van, mert megmondták neki, hogy olyat tegyen. Miért mondaná az amerikai alelnök Ukrajna elnökének, hogy szeretnénk a NATO-ban látni? Mert választ akarnak Oroszországtól, ez nyilvánvaló. Úgy történt minden, ahogy a Biden-kormány tervezte? Valószínűleg nem. Arra számítottak, hogy az oroszok átlépik a határt? Valószínűleg nem. De biztos, hogy valamilyen választ akartak kiprovokálni Moszkva részéről. Ha most belehelyezkedünk Oroszország vezetőjének helyébe: mit gondolna bármely szuverén ország arról, hogy a legfőbb ellenfele atomfegyvereket tesz a határára? Csak akkor beszélsz így, ha háborút akarsz.

Meg is kapták a háborút

Az újságíró hangsúlyozza: ukránok százezrei haltak meg, milliók menekültek el, a szemünk előtt pusztítják el a nemzetet. De ez nem érdekli őket. Hogy van bárkinek mersze kiállni a színpadra és azt mondani: Putyin Hitler, Zelenszkij Churchill, mi pedig a fény oldalán állunk? Akik a nemes ukrán népről papolnak, most végignézik Ukrajna teljes és végleges elpusztítását. Sőt, ők okozták. Erőltethették volna a békét, de nem tették. Odaküldték Boris Johnsont, ezt a nevetséges lakájt, hogy mondja el, nem lesznek béketárgyalások. Volodimir Zelenszkij tudja, ha ezzel próbálkozik, neki vége.

Ez a Biden-kormány bűne. Ők akarták, ők nyújtották el, száz százalékig az ő saruk. Gyalázat! És mit csináltak az ukránok? Semmit. Megint csak belekeveredtek, ahogy ezer éve mindig. Ez egy nagy, sík ország a szuperhatalmak között, akárcsak Magyarország. Jól tudják, milyen mások rossz döntéseit elszenvedni.

Amerikaiként szégyellem magam, hogy a kormányunk, amelynek a fizetésem több mint felét odaadom, felelős ezért. Márpedig az.(...) Amerikai vagyok, engem az amerikai kormány viselkedése érdekel. Az pedig sokkoló, undorító és szégyenletes - tette hozzá.

Meddig tarthat a háború? Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Nógrádi György: Tucker Carlson egy intézmény

A biztonságpolitikai szakértő az Origo kérdésére kifejtette, hogy

Tucker Carlson egy olyan személyiség, aki már sokkal több, mint riporter, ő már inkább intézmény lett az évek során. A republikánus párt egyfajta elméleti szakembere.

Nógrádi György emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban jövőre választások lesznek, és láthatóan a demokraták komoly bajban vannak, hogy

Nógárdi György szerint a Mandinernek adott interjúban Carlson háborúra vonatkozó kijelentése azt mutatja, hogy

a háború célja az volt, hogy az Egyesült Államok belesodorja ebbe Ukrajnát, ahol az alapvető stratégiai cél egy úgynevezett "iraki formula" lemásolása volt.

Nógrádi hangsúlyozta: most az amerikai logika az volt, hogy ahogyan megbuktatták annak idején Szaddámot, megbuktatják Putyin orosz államfőt, de ez nem sikerült. Oroszország eddig minden katonai, pénzügyi támogatás ellenére tartja magát, a frontok állnak.

Tucker Carlson történelmi érdeme, hogy azt fejezte ki, hogy az amerikai politika ebben a kérdésben téves.

Amerika káoszt hagyott maga után Irakban. Forrás: AFP/Ali Al-Saadi

A szakértő arról is említést tett, hogy néhány nappal ezelőtt a Washington Post írt arról, hogy Ukrajna óriási stratégiai hibát követett el, mert nem egy ponton összpontosította a Nyugattól kapott technikát, és támadott, hanem széles fronton, így nem tudta áttörni az oroszok háromszoros védelmi vonalát sehol sem. Nógrádi leszögezte:

Az amerikai demokráciaexport megbukott Irakban, és mindenütt a harmadik világban. Az arab tavasz, amely végigsöpört az arab világon, sehol nem érte a kitűzött amerikai célt a demokratizálás terén.