Már 115 halottja van a hawaii tűznek, több mint ezer embert továbbra is keresnek

Lahaina, 2023. augusztus 18.
Erdőtűz utáni látkép a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahaináról 2023. augusztus 17-én. Az augusztus 8-án kitört tűzvészben 106 ember életét vesztette, sok eltűntet még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szint
Lahaina, 2023. augusztus 18. Erdőtűz utáni látkép a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahaináról 2023. augusztus 17-én. Az augusztus 8-án kitört tűzvészben 106 ember életét vesztette, sok eltűntet még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdőtüzében. MTI/AP/Jae C. Hong
Vágólapra másolva!
Hawaii tűzvész sújtotta Maui szigetén a hatóságok 1000 és 1100 közé tették az változatlanul eltűntként nyilvántartott emberek számát szerdán.
Vágólapra másolva!

Steven Merrill, a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation) Hawaii-szigeteki kirendeltségének vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az eltűntek listáján mindenki szerepel, akit akár csak keresztnév alapján megemlítettek hozzátartozói. Hangsúlyozta, hogy minden egyes, a listán szereplő ember hollétét külön próbálják felderíteni. A számok gyorsan változhatnak, mert az eltűntek között olyanok is vannak, akiket a hozzátartozók időközben épségben megtalálnak - jegyezte meg.

Az erdőtűz áldozatai után kutató mentőcsapat tagja a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában Forrás: MTI/AP/San Francisco Chronicle/Stephen Lam

Az 1000-1100 eltűntről szóló adatot egy nappal azután közölte az FBI, hogy helyi közigazgatási vezetők 850 emberről beszéltek.

Két héttel a Maui középső, valamint nyugati felén pusztító erdő- és bozóttüzek kitörését követően a megtalált halálos áldozatok száma hivatalosan 115, akik közül szerda reggelig 43-at sikerült azonosítani részben a hozzátartozók által szolgáltatott DNS-minták alapján. A helyi hatóságok továbbra is arra kérik azokat, akik rokonukat keresik, hogy adjanak genetikai azonosításra alkalmas mintát.

A romok átvizsgálásán kutyás keresőegységeket az FBI helyszínelői, igazságügyi orvosszakértői segítik a maradványok feltárásában és azonosításában - mondta el a Steven Merrill, az FBI helyi vezetője.

Erdőtűz utáni látkép a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahaináról Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

A Lahaina történelmi várost szinte teljes egészében elpusztító tűzvész okait egyelőre még mindig vizsgálják.

A tűz keletkezésében több tényező együttesen játszott szerepet, azaz a térségben kialakult szárazság, egy közeli hurrikán okozta szélvihar, valamint a leszakadt, feszültség alatt maradt villanyvezetékek.