Sorosék teljes gőzzel fokozzák lobbitevékenységüket

Alex Soros, Soros György, Soros, NGO, ngo, nyílt társadalom, joe biden
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legfrissebb írásában felgöngyölíti a fátylat Sorosék tevékenységéről. Mint kiderült, a dinasztiának saját bejárása van a Fehér Házba, és emellett bőkezűen adományoznak a baloldali politikusoknak, és az alapítványi hálózatukon keresztül az egész világon ráhatásuk van a baloldali és a progresszív ügyekre. Nemrég Soros György átadta a hatalmas vagyon kezelését fiára, Alex Sorosra. Az ifjú Soros nemrég elmondta, hogy ő sokkal politikusabb, mint az apja. Az ifjú Soros máris gőzerővel fokozza a lobbitevékenységét.
Vágólapra másolva!

A Politico nemrégiben arról írt, hogy Soros György Nyílt Társadalom hálózatának érdekképviseleti ága több évnyi vérszegény költekezés után az idei év első felében újra növekedésnek indult a lobbizás terén - derül ki a múlt heti lobbizási közzétételi határidőre benyújtott jelentésekből.

A lap szerint Nyílt Társadalom Politikai Központ 8,4 millió dollárt költött szövetségi lobbitevékenységre áprilistól júniusig. Ez magasabb, mint az a közel 1,6 millió dollár, amit a csoport 2023 első negyedévében költött, de mindkét szám töredéke a szervezet eddigi rekordjának, a 2019 negyedik negyedévében elköltött 24,1 millió dollárnak.

Alex Soros úgy nyilatkozott ,hogy őt sokkal jobban érdekli a politika Forrás: Origo

A nonprofit szervezet szóvivője, amely a legutóbbi elérhető adóbevallások szerint 2021-ben egyetlen névtelen adományozótól 196 millió dollárt kapott, azt állította, hogy a csoport "lobbitevékenysége ebben a negyedévben a múltbeli tevékenységünkhöz hasonló", és számos kérdésre összpontosított - írja a Tűzfalcsoport.

A Nyílt Társadalom Politikai Központ büszkén áll ki támogatottjainkkal a választójog és a reproduktív igazságosság előmozdításáért, a faji megkülönböztetés megfékezéséért, valamint a transzneműek, a bevándorlók és sok más olyan ember jogainak védelméért, akiknek méltóságát és jogait támadások érik, és akiket új törvények megtagadnak" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a Nyílt Társadalom Politikai Központ dolgozott az inflációcsökkentő törvény és más szövetségi törvények méltányos végrehajtásáért, reformokat szorgalmazott az amerikai biztonsági támogatás (U.S. Security Assistance) és a katonai kiadások terén.

A Biztonsági Támogatási Hivatalnak (SA) három fő feladata van: (1) a Külügyminisztérium katonai támogatás irányítása - beleértve a szövetségeseknek és barátoknak nyújtott, évente több mint 6,5 milliárd dolláros amerikai katonai támogatás irányítását a politika kidolgozásán, a költségvetés kialakításán és a programfelügyeleten keresztül; (2) a Védelmi Minisztérium (DoD) különböző hatóságokkal kapcsolatos egyetértés/koordináció irányítása, beleértve a 333. szakasz közös tervezését és fejlesztését; és (3) a Külügyminisztérium képviselete és a külpolitikai hozzájárulás koordinálása a DoD tervezési és tartási kezdeményezéseiben.

Soros György és Alex Soros máris beszálltak a 2024-es amerikai választásokba

Soros György és fia, Alex a második negyedévben a törvényben meghatározott maximális mértékű adományt adták Biden elnök kampányának - derül ki a nyilvántartásokból. Az apa-fia kettős 2023. június 30-án egyenként 6600 dolláros csekket adtak Joe Biden újraválasztási bizottságának a nemrég közzétett adatok szerint. Ez az összeg az első hozzájárulásuk a 2024-es elnökválasztás kapcsán.

Bőkezűen támogatják Bident Forrás: Alex Soros

Ebben a ciklusban eddig még egyikük sem adott pénzt Biden Győzelmi Alapjának - amelyhez szigorú korlátok szerint lehet csak hozzájárulni -, bár ez vélhetően változni fog, ahogy közeledik a választás. Főleg annak tükrében, hogy Alex Soros hetekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy sokkal politikusabb, mint az apja, és elszántan, továbbra is szeretné pénzügyileg támogatni a baloldali politikusokat és pártokat.

Mind Soros György, mind Alex Soros valószínűleg jelentős összegekkel fogják közvetlenül támogatni Biden újraválasztási erőfeszítéseit, és támogatni fogják a jelöltségét támogató külsős úgynevezett „szuper politikai akcióbizottságokat", miután a 2020-as választások során is segítettek neki. A legutóbbi elnökválasztási verseny során Alex Soros több mint 720 ezer dollárral támogatta a Biden Victory Fundot, míg Soros György több mint 500 ezer dollárral járult hozzá a bizottság kasszájához.

Ők ketten abban a választási ciklusban Biden kampányának is kimaxolták az adományozási lehetőségeket – magyarul, ha többet utaltak volna, az már törvényellenesnek számított volna.

A legújabb Biden-adományok hetekkel azután érkeztek, hogy Soros György bejelentette, hogy átadta Alexnek a hatalmas Open Society Foundations hálózatának irányítását, amely világszerte nagy összegeket juttat baloldali kezdeményezéseknek. Alex mindeközben közvetlen kapcsolatot tart fenn Biden Fehér Házával, és legalább húsz alkalommal látogatott el hozzá hivatalba lépése óta - számolt be korábban a Fox News Digitial. A közelmúltban Kamala Harris alelnökkel is posztolt közös fotókat.

Kamala Harris és Alex Soros Forrás: Twitter

Joe Biden amerikai elnök 2023. április 27-én jelentette be hivatalosan, hogy a jövő évi elnökválasztáson újra elindul. A 2024 novemberében megrendezésre kerülő elnökválasztás messzinek tűnhet, de az amerikai belpolitika már most ettől hangos.

Mi is az a" szuper politikai akcióbizottságok", amelyeknek Sorosék is adományoztak?

A szuper PAC, a „szuper politikai akcióbizottság" rövidítése, a politikai akcióbizottságok (PAC) egy típusa az Egyesült Államokban, amely a Legfelsőbb Bíróság Citizens United kontra Szövetségi Választási Bizottság ügyben 2010-ben hozott döntését követően alakult ki. A szuper PAC-ok az amerikai politika jelentős és ellentmondásos tényezőivé váltak, mivel korlátlan mennyiségű pénzt tudnak gyűjteni és költeni a választások befolyásolására.

A szuper PAC-k főbb jellemzői a következők:

  • Függetlenség: a szuper PAC-oknak a politikai jelöltektől és pártoktól függetlenül kell működniük. Míg a hagyományos PAC-k korlátozott adományösszegekkel közvetlenül hozzájárulhatnak a jelöltek kampányaihoz, a szuper PAC-k nem egyeztethetnek a jelöltekkel vagy azok kampányaival. (De senki ne gondolja, hogy nem teszik meg...)
  • Adománygyűjtés: a szuper PAC-k adományokat fogadhatnak el magánszemélyektől, vállalatoktól, szakszervezetektől és más csoportoktól, a hozzájárulás nagyságának korlátozása nélkül. Ez különbözteti meg őket a hagyományos PAC-októl, amelyeknek szigorúbb hozzájárulási korlátok vannak.
  • Költekezés: a super PAC-k pénzt költhetnek különböző választásokkal kapcsolatos tevékenységekre, például reklámozásra (televíziós, rádiós, online, nyomtatott), közvélemény-kutatásra, rendezvények szervezésére, valamint bizonyos jelöltek mellett vagy ellen való kiállásra. Gyakran jelentős szerepet játszanak a politikai kampányokban azáltal, hogy hirdetéseket és egyéb, egyes jelölteket támogató vagy támadó tevékenységeket finanszíroznak.
  • Közzététel: bár a szuper PAC-ok korlátlanul gyűjthetnek és költhetnek, rendszeresen nyilvánosságra kell hozniuk adományozóikat és kiadásaikat. Ez lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy nyomon kövesse a pénzáramlást, és megértse, ki finanszírozza a politikai hirdetéseket és befolyásolja a választásokat.
  • Befolyásolás: a szuper PAC-k jelentős befolyást gyakorolhatnak a választásokra, mivel hatalmas pénzügyi forrásaik lehetővé teszik számukra, hogy kiterjedt reklámkampányokat folytassanak és támogassák az általuk preferált jelölteket. A szuper PAC-ok a gazdag magánszemélyek és a különleges érdekcsoportok indokolatlan befolyását eredményezhetik a politikai folyamatokban.

A szuper PAC-ok megjelenése vitákat váltott ki a kampányfinanszírozási törvényekről, a pénz szerepéről a politikában, valamint a választási rendszerben a korrupció vagy a jogosulatlan befolyásolás lehetőségéről. A pártolói gyakran a szólásszabadság védelmének egy formájaként tekintenek rájuk, amely lehetővé teszi az egyének és szervezetek számára, hogy hatékonyabban fejezzék ki nézeteiket, míg az ellenzők szerint a gazdagok és hatalmasok hangjának felerősítésével alááshatják a demokratikus folyamatot.