Nagy a baj a Fekete-tengeren, ez sokba fog kerülni

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajna hadat üzent az orosz fekete-tengeri hajózásnak, az összes térségben mozgó orosz hajót legitim katonai célpontnak tekintik – írja a Politico. Azt is megemlítik, hogy az események miatt valószínűleg el fognak szállni az eleve magas biztosítási díjak, és még kevesebb hajó mer majd a Fekete-tengerre hajózni, ez pedig a globális energiaárakra is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

– idézi Oleg Usztenkót, Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadóját a lap. A Portfolio összefoglalója szerint Usztenkó azzal indokolja a drasztikus bejelentést, hogy

Oroszország blokád alá vette az ukrán kikötőket és folyamatosan pusztítja az infrastruktúrát, függetlenül attól, hogy nagyrészt civil kikötőkről van szó.

Váratlan fordulat jöhet

A lap kitér arra is, hogy Ukrajna hivatalosan „háborús kockázati térségnek" minősítette a Fekete-tengert augusztus 23-ától egészen visszavonásig, ami azt jelenti, hogy olyan orosz kikötőket érhet támadás, mint Szocsi vagy Novorosszijszk. Utóbbi kikötő az orosz nyersolaj szempontjából nagyon fontos:

innen exportálja Oroszország a nemzetközi kereskedelemben értékesített nyersolajmennyiség mintegy harmadát.

Alexis Ellender, a Kpler nyersanyagelemzője arról beszélt a lapnak, hogy senki nem számít arra, hogy Ukrajna „szándékosan támad civil hajókat," de a kereszttűz miatt veszélyben van a nemzetközi kereskedelmi áruforgalom is. Ellender hangsúlyozta: rengeteg görög és török hajó dolgozik a térségben, amely orosz árut szállít.

Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-án. Az országot elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében Forrás: MTI/EPA/-

Hatalmas áremelkedésre kell számítani

Az elemzők felhívták a figyelmet arra is, hogy az események miatt valószínűleg el fognak szállni az eleve magas biztosítási díjak, és még kevesebb hajó mer majd a Fekete-tengerre hajózni, ez pedig a globális energiaárakra is hatással lehet. Oleg Usztenkó erre azt mondta:

A háborúról készített élő tudósításunk ITT olvasható.