Minden megváltozik: itt az orosz bejelentés!

Szergej Szurovikin
Vágólapra másolva!
Szergej Szurovikint, vagy ismertebb nevén „Armageddon tábornokot" felmentették az orosz légierő főparancsnoki posztjáról – számoltak be róla az orosz portálok, nem sokkal azelőtt, hogy rejtélyes körülmények között lezuhant Szurovikin szövetségesének, Jevgenyij Prigozsinnak a gépe.
Vágólapra másolva!

– közölte az RBC-vel egy, a helyzetet ismerő forrás. A Portfolio szermléje szerint ezt a hírt más források is megerősítették, hozzátéve, hogy Szurovikin jelenleg rövid szabadságát tölti.

A pozícióról való eltávolítás másik következményeként megszűnt az orosz-ukrán háborúban betöltött parancsnok-helyettesi tisztsége is. A források nem nevezték meg pontosan, mi lesz az új munkaköre.

Mi volt a feladata?

A portál arról is ír, hogy Szergej Szurovikin 2017 végén kapta meg az orosz légierő főparancsnoki tisztségét. 2017-2019 között ő irányította a szíriai orosz kontingenst, az itteni hadműveletek miatt kapta az „Armageddon tábornok" becenevet.

Az orosz-ukrán háborúban az ő nevéhez kötik Szeverodonyeck és Licsicsanszk elfoglalását, illetve az Azovstal ostromát. Karrierje csúcsára 2022 októberében érkezett, amikor az Ukrajnában harcoló orosz erők főparancsnokává nevezték ki.

Szergej Szurovikin Forrás: The Telegraph

EBBEN AZ IDŐSZAKBAN FOGOTT BELE OROSZORSZÁG ANNAK A VÉDELMI VONALNAK A KIÉPÍTÉSÉBE, AMELYEN AZ IDEI NYÁRI UKRÁN OFFENZÍVA EGYELŐRE KÉPTELEN ÁTTÖRNI.

Kegyvesztetté vált

A tábornok végül 2023 januárjában vált kegyvesztetté, majd a Jevgenyij Prigozsin-féle Wagner-lázadás után eltűnt a nyilvánosság elől. A zsoldosvezérrel való jó kapcsolata miatt a lázadás egyik gyanúsítottjaként hallgatták ki.

Médiaértesülések szerint Viktor Afzalov tábornokot, az orosz légierő vezérkari főnökét nevezték ki az orosz légierő ideiglenes parancsnokává.

A háborúról készített élő tudósításunkat ITT olvashatja!