Novák Katalin: 15 millió magyar erejét hoztam Kárpátaljára

Vágólapra másolva!
15 millió magyar erejét hoztam el ide Kárpátaljára, azt a bizonyosságot, hogy lesz közös jövőnk - mondta Novák Katalin Beregszászon. A köztársasági elnök a keddi magyar ökumenikus istentiszteleten kijelentette, Magyarország segít a megtámadotton, és az itt élő magyar embereknek is joga van az európai élethez.
Vágólapra másolva!

Köszönetet mondok mindazoknak, akik építik és vezetik ezeket a közösségeket – mondta Novák Katalin államfő a kárpátaljai városban. Jó itt lenni, együtt ünnepelni, és együtt imádkozni – tette hozzá. Azért megyek Kijevbe, hogy elmondja, Magyarország segít a megtámadotton, és mi is azt szeretnénk, hogy a magyarok úgy éljenek itt, ami európai emberhez méltó – fogalmazott az államfő.

Novák Katalin álamfő Beregszászra látogatott Forrás: Origo

Novák Katalin szólt arról is, hogy azért van itt, hogy megkérdezze az embereket, hogyan vannak és miből merítenek erőt.

- tette hozzá. Merítsünk erőt 1000 éves közös történelmünkből – mondta az államfő. Merítsünk erőt közös keresztény hitünkből is.

A köztársasági elnök elmondta, hogy saját gyülekezetét kérte meg, hogy írjanak egy közös imádságot, és ezt közösen imádkozták most a magyar gyülekezettel.

Az ökumenikus istentiszteleten Novák Katalin által sütött kenyeret szentelték meg Szent István ünnepe kapcsán.

Novák Katalin kétnapos látogatásra érkezett Ukrajnába. Kedden a kárpátaljai Beregszászra utazott, ahol a köztársasági elnököt helyi vezetők fogadták. Novák Katalin szerdán Kijevben vesz részt a krími platform találkozóján. A magyar államfő kétoldalú tárgyalást is folytat majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.