Nagy bajban a német gazdaság

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, hitel, adó, illusztráció, befektetés, grafikon, kijelzés, kimutatás, előrejelzés, tőzsde, árfolyam
Stock exchange market graph analysis background
Vágólapra másolva!
A német jegybank szerint legkorábban a negyedik negyedévben várható érdemi növekedés.
Vágólapra másolva!

Továbbra is gyengélkedik a német gazdaság, a növekedés várhatóan pedig a harmadik negyedévben sem indul be a Bundesbank, a német jegybank gyorsjelentése szerint – írta a Világgazdaság. A harmadik negyedévben stagnálásra számítanak, a fellendülés legkorábbi időpontját a negyedik negyedévre teszik.

Egyelőre Németország kikerült a technikai recesszióból. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 GH Studio/Shutterstock. No use without permission./Gh Studio

A lakossági fogyasztás ugyan a stabil foglalkoztatottság, a csökkenő infláció és az erőteljes bérnövekedés révén élénkítőleg hat, a feldolgozóipart viszont továbbra is visszafogja a gyenge külföldi kereslet, a kamatok emelkedése pedig visszaveti az építőipart és a beruházásokat.

Az infláció éves átlagban hat százalék lehet, jövőre ez feleződhet. A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a bruttó hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben – 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is – csökkent.