Nagyon nagy a baj egy NATO-országnál

Ukrajna, Oroszország, háború, drón,
DONETSK, UKRAINE - MAY 11: An Ukrainian soldier makes final checks to fly drone at training camp amid Russia-Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 11, 2023. The country's most intense clashes continue in Donetsk. (Photo by Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Reni és Izmajil. Mindkét település az ukrán-román határon fekszik a Duna partján, s mindkét település erősen érintett lett a háborúban. Előző hónapban Oroszország gabonaraktárakat semmisített meg Reniben, most pedig Izmajil kikötőjébe csapódott egy orosz drón - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint a NATO-határon lévő ukrán kikötő súlyos károkat szenvedett.

Oroszország az ENSZ gabonamegállapodásának felrúgása után kezdte meg Ukrajna kikötőinek támadását. Az egy évvel ezelőtt létrejött megállapodás azt jelentette, hogy az ukrán és az orosz exportot biztonságosan lehetett volna szállítani a Fekete-tengeren keresztül.

Miután Oroszország visszalépett a gabonaüzlettől, azzal fenyegetőzött, hogy célba vesz minden olyan hajót, amely Ukrajna fekete-tengeri kikötői felé tart – de facto tengeri blokádot vezetett be.

Az Izmajil és Reni kikötőin keresztül haladó dunai útvonal így egyre fontosabb alternatívává vált.