Mianmari földcsuszamlás: halálos áldozatok is vannak

Nikkelbányászat Indonézia nikkel bánya
Sorowako, 2023. augusztus 11. A 2023. július 28-i képen egy markológép nikkelércet rakod teherautóra a PT Vale Indonesia bányászati társaság telepén, a Dél-Szulavézi tartománybeli Sorowakóban. A vállalat közleménye szerint a PT Vale és a Zhejiang Huayou Cobalt (Csöcsiang Huajo Cobalt) kínai akkumulátorgyártó újabb nikkelkohó létesítését tervezi Szulavézi szigetén. A mérgező nehézfém viszonylag ritka előfordulása ellenére az egyik legjelentősebb fémipari alapanyag. Indonézia a világ legnagyobb nikkelérc-kitermelője, amely 2022-ben 1,6 millió tonna nikkerlércet bányászott. Az indonéz kormány 2020 elején betiltotta a feldolgozatlan nikkelérc kivitelét. MTI/EPA/Mast Irham
Vágólapra másolva!
Az Origo egy korábbi cikkben beszámolt arról, hogy több mint harminc ember eltűnt és nyolcan megsérültek az észak-mianmari Kacsin állam egyik jádebányájában történt földcsuszamlás következtében.
Vágólapra másolva!

Mára biztossá vált, hogy halálos áldozatai is vannak a mianmari jádebányában történt földcsuszamlásnak.

Már 19 holttestre bukkantak az észak-mianmari Kacsin állam egyik jádebányájánál, ahol a múlt hét végén földcsuszamlás történt.

Az eltűntek utáni keresés folytatódik - közölték helyi hatóságok kedden.

Han Vin Hlaing, a helyi rendőrőrs egyik munkatársa azt mondta, az áldozatok mind férfiak.

A földcsuszamlás vasárnap délután történt Hpakant körzetében, akkor 34 eltűntről és nyolc sérültről számoltak be.

A térségben bányásszák a világ egyik legjobb minőségű jádekövét. A jáde évente több millió dolláros bevételt jelent Mianmar számára, de ez a pénz magánszemélyekhez vagy a hadsereghez köthető társaságokhoz vándorol. Az értékes kövek tetemes mennyiségét Kínába csempészik.

Egy 2020 júliusában ugyanezen a területen történt földcsuszamlásban legalább 162-en haltak meg, míg egy 2015. novemberi balesetben 113-an haltak meg.