Több tucat ember halt meg Líbiában kitört összecsapásokban

unrest TOPSHOTS Horizontal
Smoke billows amid clashes between armed groups affiliated with Libya's Tripoli-based Government of National Unity (GNU) in the Libyan capital on August 15, 2023. (Photo by Mahmud TURKIA / AFP)
Vágólapra másolva!
Líbiában huszonhét ember meghalt, és mintegy százan megsebesültek két fegyveres csoport közötti heves összecsapásokban - közölte szerdán egy helyi egészségügyi intézmény.
Vágólapra másolva!

A nyugat-líbiai sürgősségi ügynökség szerint 27 ember meghalt és 106 megsebesült a líbiai fővárosban kitört harcokban.

A forrás szerint 234 családot kimenekítettek, köztük számos külföldi orvost és ápolót, akik hétfő este óta rekedtek a fővárostól délre az ott zajló harcok miatt.

Három tábori kórházat és mintegy hatvan mentőautót vezényeltek a helyszínre, hogy biztonságos területre evakuálják a sebesülteket és a civileket.

Fegyveresek között törtek ki összecsapások Tripoliban Forrás: AFP/Mahmud Turkia

A harcok azt követően kezdődtek, hogy hétfőn

a helyi rendőrség őrizetbe vette a 444-es Brigád nevű milíciát vezető Mahmúd Hamza ezredest.

Közben kedden a helyi társadalmi tanács bejelentette, hogy megállapodásra jutott a tripoli székhelyű kormány vezetőjével, hogy Hamza ezredest átadják egy "semleges félnek".

A tanács vezetője jelezte, hogy az intézkedést az erőszak fokozatos csökkentése és tűzszünet követi majd, aminek következtében kedd este ismét nyugalom honolt Tripoliban.