Kiderült, hogy mi lesz a sorsa a holland partok közelében kigyulladt teherhajónak

Ameland, 2023. július 26.
Füstöl a Fremantle Highway panamai teherhajó fedélzete az Északi-tengeren, a hollandiai Ameland szigete közelében 2023. július 26-án, miután reggelre virradóan tűz ütött ki a hajón. A hajó autókat szállított Németországból Egyipt
Ameland, 2023. július 26. Füstöl a Fremantle Highway panamai teherhajó fedélzete az Északi-tengeren, a hollandiai Ameland szigete közelében 2023. július 26-án, miután reggelre virradóan tűz ütött ki a hajón. A hajó autókat szállított Németországból Egyiptomba, a tüzet az egyik elektromos meghajtású autó okozta. A huszonhárom fős legénységet kimentették, egy ember életét vesztette, többen megsérültek. MTI/AP/Holland parti őrség
Vágólapra másolva!
A hollandiai Eemshaven kikötőjébe vontatják a múlt szerdán kigyulladt, majd kiégett autószállító teherhajót - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a teherhajó Németországból szállította Egyiptomba rakományát, amikor a fedélzetén néhány napja tűz ütött ki.

A hajó fedélzetén 3800 autó volt, köztük 498 elektromos jármű.

Feltételezések szerint az elektromos járművek egyike gyulladt ki. A szerencsétlenségben több matróz megsérült, egyikük meghalt.

A holland mentőszolgálatok vasárnap megkezdték a Hollandia északi partjainál napok óta lángoló teherhajó elvontatását.

Kigyulladt a Fremantle Highway panamai teherhajó az Északi-tengeren, a hollandiai Ameland szigete közelében Forrás: MTI/AP/Holland parti őrség/-

A hajót a hollandiai Eemshaven kikötőjébe vontatják

Az illetékes holland minisztérium közölte, a választás azért esett az Amszterdamtól mintegy 215 kilométerre fekvő Eemshaven kikötőjére, mert

közel van a hajó jelenlegi tartózkodási helyéhez, a meglévő infrastruktúra és a kikötő által kínált létesítmények pedig lehetőséget biztosítanak a hajó átvizsgálásához és javításához.

Fontos továbbá, hogy a vontatási távolság lehető legrövidebb legyen az esetleges kockázatok csökkentése miatt.

- közölték.

A hajó nagy részét mostanra átvizsgálták, és

nincs arra utaló jel, hogy még mindig tűz lenne a fedélzeten.

Ennek ellenére a 64 kilométeres vontatási művelet során a biztonsági szakértők a hajó fedélzetén fognak maradni - tették hozzá.

A tűz okának felderítésére vizsgálat indult. A mintegy kétszáz méter hosszú, japán tulajdonban lévő, de panamai zászló alatt közlekedő Fremantle Highway a Watt-tengeren, nyílt vízen gyulladt ki múlt szerdán. Onnan kelet felé vontatták, Schiermonnikoog sziget közelébe.