Három amerikai tengerészgyalogos meghalt egy repülőgép-balesetben, többen megsérültek

ISIS
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 16: Gen. Lloyd Austin III, commander of U.S. Central Command, prepares to testify before the Senate Armed Services Committee about the ongoing U.S. military operations to counter the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a hearing in the Dirksen Senate Office Building on Capitol Hill September 16, 2015 in Washington, DC. Austin said that slow progress was still being made against ISIL but there have been setbacks, including the ambush of U.S.-trained fighters in Syria and the buildup of Russian forces in the country. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nyolc amerikai tengerészgyalogos maradt kórházban hétfőn az ausztráliai északi partvidéken fekvő Darwin városában, miután megsérültek egy kigyulladt billenőrotoros repülőgép balesetében, amely három társuk halálát okozta egy szigeten.
Vágólapra másolva!

— közölte Natasha Fyles északi területi főminiszter.

— mondta.

Az elsőként a város fő kórházába érkező öt tengerészgyalogos súlyosan megsérült, egy pedig sürgősségi műtéten esett át.

Lloyd Austin III Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Fyles azt mondta, hogy a kórházban maradt nyolc ember állapotát nem részletezi, tiszteletben tartva őket és családjukat.

— mondta Fyles az újságíróknak.

A lezuhant Osprey egyike volt annak a kettőnek, amely vasárnap Darwinból Melville-be repült a Predators Run gyakorlat részeként, amelyben az Egyesült Államok, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek hadserege vesz részt.

Az elveszett repülőgép fedélzetén tartózkodó mind a 23 tengerészgyalogos ideiglenesen Darwinban állomásozott a tengerészgyalogság éves csapatváltásának részeként.

Jelenleg mintegy 150 amerikai tengerészgyalogos állomásozik Darwinban, és évente akár 2500-an is átutaznak a városon. Ők az amerikai erők ázsiai-csendes-óceáni átcsoportosításának részét képezik, amelynek célja, hogy szembenézzenek az egyre magabiztosabbá váló Kínával.

— közölte Michael Murphy, az északi terület rendőrfőnöke.

— mondta Murphy.

Az Osprey, egy hibrid repülőgép, amely úgy száll fel és le, mint egy helikopter, repülés közben előre tudja dönteni a légcsavarjait, és sokkal gyorsabban repül, mint egy repülőgép, trópusi erdőbe zuhant és lángba borult.

Vasárnap előtt és 2012 óta öt halálos kimenetelű lezuhanása volt a tengerészeti Ospreyknek, összesen 16 halálos áldozatot követelve.

A legutóbbi 2022 júniusában történt, amikor öt tengerészgyalogos meghalt egy balesetben Kalifornia egy távoli részén, San Diegótól keletre. A múlt hónapban készült baleseti vizsgálati jelentés szerint a tragédiát egy kuplunggal kapcsolatos mechanikai hiba okozta.

A jelentés szerint 2012 óta 16 hasonló kuplungprobléma fordult elő a tengerészkócsagoknál repülés közben. Február óta azonban nem merültek fel problémák, amikor a tengerészgyalogság megkezdte egy berendezés cseréjét a repülőgépeken — áll a jelentésben.

A katasztrófavédők meglepődtek, hogy a vasárnapi baleset halálos áldozatainak száma nem volt magasabb.

— mondta Murphy.