Pusztító hurrikán tart az Egyesült Államok felé

El,Nino,hurrikán, áradás, san diego
El Nino az Egyesült Államokban
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo korábban is beszámolt róla, brutális pusztítást végeznek a trópusi viharok az idei szezonban. Florida és Kuba felkészült az Idalia trópusi viharra, amely várhatóan 3-as kategóriájú hurrikánná erősödik - közölték az előrejelzők. Egy másik vihar, a Franklin is életveszélyes viharhullámokat hozott az Egyesült Államok keleti partvidékére.
Vágólapra másolva!

Az Idalia várhatóan hurrikán erejűvé válik, mielőtt szerdán elérné a Floridát.

Az atlanti hurrikánszezon a csúcspontjához közeledik.

A Franklin volt az első nagyobb hurrikán a júniustól novemberig tartó szezonban. Jelenleg 4-es kategóriájú vihar, amely 230 km/óra sebességű szeleket produkál, de az előrejelzések szerint kedd délre várhatóan gyengülni fog.

Hétfő délutáni frissítésében a meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a Franklin már most életveszélyes hullámzást és szakadó áramlatokat okoz az Egyesült Államok délkeleti partvidékén.

Florida egyelőre az Idaliára összpontosít, és Ron DeSantis kormányzó arra figyelmeztette az államot, hogy a vihar jelentős károkat okoz majd.

- mondta egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az Idalia 12 km/órás sebességgel halad észak felé, a maximálisan fenntartható szél sebessége 112 km/óra.

A vihar akkor válik hurrikánná, ha a maximálisan fenntartható szelei elérik a 120 km/órás vagy annál nagyobb sebességet.

Az Idalia már kedden életveszélyes viharhullámokat és hurrikán erejű szeleket, valamint elszórtan villámárvizeket és városi áradásokat okoz Florida nyugati partvidékének egyes részein.

A vihar várhatóan 10-18 centiméteres esővel áztatja el Kuba nyugati részét, és veszélyes viharhullámokat hoz. A kubai Pinar del Río városára hurrikánriasztás van érvényben.

Az Idalia hétfő este 30 kilométerre nyugatra volt Kubától. Több ezer kubait kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Hétfő délutánra a Havannától délre fekvő Guanimar kis halászfalut elöntötte az árvíz.

Az előrejelzések szerint Florida északnyugati részén néhány városra akár 3 méteres viharos árhullámok is várhatók.

A tampai nemzetközi repülőteret hétfő éjféltől lezárták a viharra való felkészülés miatt.

Florida kormányzója 46 megyében, az állam északi felében rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Arra buzdította a floridai lakosokat az alacsonyan fekvő part menti területeken, hogy keressenek magasabb fekvésű területeket. A kormányzó elmondta, hogy több mint 1100 gárdistát mozgósítottak 2400 magas vízállású járművel és egyéb mentőeszközökkel.

A tisztviselők 1,5 millió liter üzemanyagot készítettek elő, amelyet az evakuálási útvonalak mentén lévő benzinkutaknál helyeznek el - mondta DeSantis.

Állami tisztviselők arra is figyelmeztettek, hogy a vihar hatására a térségben sok lakos áram nélkül marad.

Georgia, Észak-Karolina és Dél-Karolina államban is heves esőzésekre lehet számítani.

Az Idalia trópusi vihar kevesebb mint egy évvel azután érkezett, hogy az Ian hurrikán elérte Florida nyugati partvidékét, és több mint 100 ember halálát okozta.

A tenger felszínének megnövekedett hőmérséklete felmelegíti a felette lévő levegőt, és több energiát tesz elérhetővé a hurrikánok kialakulásához. Ennek eredményeképpen valószínűleg a jövőben csak intenzívebbek lesznek.