Közel 60 évig élt halott bátyja személyazonosságával egy amerikai férfi

Oroszországban használatba kerül az arcfelismerő rendszer
An X5 group representative demonstrates a facial recognition payment system at a self-checkout machine in a Perekrestok supermarket in Moscow on March 9, 2021. - Russia's X5 group, the country's leading food retailer, announced on March 10 the launch of a facial recognition payment system, the latest expansion of a technology that has sparked privacy and security concerns. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy 86 éves férfit azzal vádoltak, hogy évtizedekkel ezelőtt felvette testvére személyazonosságát. Arra használta, hogy duplán felvegye a társadalombiztosítási juttatásokat.
Vágólapra másolva!

Az arcfelismerő technológia segítségével ugyanazon arcot két különböző személyazonossággal azonosítottak - közölték a hatóságok. Napoleon Gonzalez 1965-ben, negyed évszázaddal a testvére csecsemőhalála után vette fel testvére személyazonosságát.

A lopott személyazonosságot arra használta, hogy több útlevél és hatósági igazolvány alapján társadalombiztosítási juttatásokat kapjon.

Az amerikai kerületi bíróság esküdtszéke pénteken elítélte őt többek között postai csalás, társadalombiztosítási csalás, útlevélcsalás és személyazonosság-lopás vádjában.

Az ítélethirdetéskor akár húsz év börtönbüntetésre is számíthat.

Gonzalez juttatásait korábban, 2010-ben a társadalombiztosítási hivatal vizsgálta lehetséges csalás miatt és a juttatásait visszatartották.

Újabb vizsgálat indult 2020-ban, miután egy arcfelismerő szoftver jelezte, hogy Gonzalez arca két személyi igazolványon is szerepel.

Az arcfelismerő technológiát a Maine-i közlekedési hivatal használja annak érdekében, hogy senki ne szerezzen más nevére szóló igazolványt - mondta az államtitkárság szóvivője.

- mondta.

Gonzalez azt állította, hogy a bírósági dokumentumok szerint a légierő különleges utasítására vette fel elhunyt testvére személyazonosságát, amikor az 1960-as években egy titkos műveletben vett részt.

Később beismerte, hogy a saját személyazonossága alatt megrendezte halálát és folytatta életét a testvére személyazonosságával - írta a HuffPost.

Gonzalez óvadék ellenében továbbra is szabadlábon van.