Épületek omlottak össze, több ember meghalt két afrikai fővárosban

Marseille, házomlás, ház, omlás, épület, összedőlt, Franciaország, rom, romok
Workers and emergency services look at debris at 'rue Tivoli' after a building collapsed in the street, in Marseille, southern France, on April 9, 2023. - An apartment building collapsed in an apparent explosion on April 9, 2023 in the French Mediterranean city of Marseille, injuring five people, with authorities warning up to 10 victims could be under the burning rubble. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Házomlások okozták több ember halálát a szenegáli és a nigériai fővárosban - jelentették a két afrikai ország hatóságai csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szenegáli Dakarban legalább öt ember meghalt és további nyolc megsérült, amikor összeomlott, majd kigyulladt egy ház.

Birame Faye, a belügyminisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy az egyik külvárosi kerületben történt tragédia pontos oka és az épületben tartózkodó emberek száma egyelőre nem ismert.

A sérülteket kórházba szállították és az eset kivizsgálása folyamatban van.

A helyiek szerint nem kizárt, hogy a szomszédos telken épülő ház munkálatai idézhették elő a ház leomlását.

Bár Szenegál építőipara fellendülőben van, a törvényi szabályozottsága alacsony; így rendszeresen előfordul, hogy a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásával építenek fel házakat.

Nkechi Isa, a nigériai szövetségi katasztrófavédelmi szervezet (FEMA) szóvivője szintén arról számolt be csütörtökön, hogy a fővárosban, Abujában egy viharban összedőlt egy kétszintes üzletház.

Az épület romjai alól 37 embert sikerült élve kimenteni, de a szóvivő hozzátette, hogy a túlélők utáni keresést munkagépek bevonásával tovább folytatják.

A nigériai házomlások száma az elmúlt egy évet tekintve meghaladja az egy tucatot. Augusztusban ez volt második ilyen baleset, miután a hó elején egy mecset dőlt össze szintén Abujában, 7 ember halálát okozva.

A nigériai házomlásokat a helyi hatóságok azzal magyarázzák, hogy egyelőre nem sikerült szigorítani az épületekre vonatkozó biztonsági és karbantartási előírásokat.