Pánik Hawaiin, egymást taposva ugráltak a vízbe a nyaralók - videók

Dora hurrikán, bozóttűz, Hawaii, Egyesült Államok
-
Vágólapra másolva!
Drámai jelenet játszódott le kedd este a Maui szigeten található Lahaina nevű hawaii városban, ahol a hatóságok szerint az emberek a vízbe ugrottak, hogy a szél által táplált erdőtűz lángjai és füstje elől meneküljenek - írja a CBS News.
Vágólapra másolva!

Apokaliptikus jelenetek játszódtak le Hawaii-n az Egyesült Államokban, szemtanúk szerint

a lakosok kénytelenek voltak a kikötő vizébe ugrani, hogy megmeneküljenek a lángoktól.

A parti őrség hadnagya, Elaine Simon elmondta, hogy az emberek Lahainában a vízben kerestek menedéket, de a szél sűrű fekete füstöt éppen abba az irányba fújta. Később a parti őrség megerősítette, hogy egy tucat embert mentettek ki, és a mentési munkálatok folyamatban vannak, ugyanakkor egyelőre nem volt világos, hányan maradtak a vízben.

A károk pontos mértéke Lahainában egyelőre nem ismert, azonban a közösségi médiában közzétett videókon látszik, hogy

a lángfal alá ereszkedik a lahainai Front Streetre, és számos üzletet elpusztít.

- mesélte az egyik bolt tulajdonosa, aki üzlete a lángok martalékává vált.

A Lahainában keletkezett erdőtűz egyike volt a Hawaii-szigeteken az erős szél által gerjesztett tűzvészeknek, amely több épületet is felégetett, evakuálásra kényszerített és áramkimaradásokat okozott több településen, mivel a tűzoltóknak nehezen értek el olyan területeket, amelyeket a kidőlt fák és villanyvezetékek elvágtak.

Néhányan arról számoltak be, hogy a torlódások, a füst és a közeledő lángok miatt nehezen tudtak kimenekülni. De voltak olyan nászutasok is a szigeten, akik

mindenüket elvesztették a lángokban és ezért a közösségi médiában tették közzé segélykérésüket.

Az amerikai meteorológiai szerint a Dora névre kesztelt hurrikán, amely a szigetlánctól délre, több száz mérföldes biztonsági távolságban haladt el, részben felelős a nagy erejű széllökésekért, amelyek az éjszaka beálltával megszakították az áramszolgáltatást, megrázkódtatták az otthonokat és földre kényszerítették a tűzoltó helikoptereket.

Oahu szigetén, ahol Honolulu található, szintén áramkimaradásokkal, leszakadt villanyvezetékekkel és közlekedési problémákkal kellett szembenézni. A meteorológiai szolgálat erős szél és vörös zászlós figyelmeztetést adott ki a veszélyes tűzveszélyes időjárás miatt. A vihar várhatóan a szerdai nap folyamán és csütörtökön is enyhülni fog.