Döbbenetes fordulat a háborúban: erre senki nem számított!

Ukrajna, Oroszország, tüzérség, lövés, lövedék, orosz tüzérség, állás, háború, orosz-ukrán háború
Ukrajna, 2023. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Alekszandr Hodakovszkij, az orosz „Vosztok" zászlóalj parancsnoka azt javasolta, Oroszország fagyassza be a háborút a jelenlegi frontvonalak mentén – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet csütörtöki jelentése.
Vágólapra másolva!

A Portfolio összefoglalója szerint Hodakovszkij véleménye az, hogy

Oroszország nem lesz képes rövid távon legyőzni Ukrajnát, és nem valószínű, hogy az orosz erők könnyen elfoglalnak majd újabb ukrán városokat.

A parancsnok ezért úgy véli,

MOSZKVÁNAK FEGYVERSZÜNETET KELL KÖTNIE, EZZEL A „SEM HÁBORÚ, SEM BÉKE" SZAKASZÁBA LÉPHETNEK UKRAJNÁVAL.

Más taktikát javasol a parancsnok

Hodakovszkij szerint Ukrajna egy befagyott konfliktusban kellőképpen meggyengülne, és így Oroszország nagyobb befolyást tudna gyakorolni rá, mint a háború közepette.

Hasonló javaslatot legutóbb Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér tett április közepén, azonban a június 24-i Wagner-lázadás kudarca után elhalkultak az ilyen hangok. Az ISW szerint Hodakovszkijnak csak korlátozott hatása van az orosz vezetésre.

Ukrán katonák ülnek egy német gyártmányú önjáró légelhárítón (SPAAG), ismertebb nevén Flakpanzer Gepardon a kijevi régióban tartott kiképzésen. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Megrendülhet a bizalom

Az elemzőintézet úgy véli, hogy egy fegyverszünet és a háborús helyzet elhúzása csak Oroszországnak kedvezne, ugyanis lehetővé tenné az orosz erők újjászervezését, illetve csökkentené az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást. Hodakovszkij csapataival Donyeck és Zaporizzsja megye közös határát védi, megjegyzéseit pedig Urozsajne szerdai ukrán felszabadítása után tette. Az ISW szerint szavai arra utalhatnak, hogy

A KÖZELMÚLTBELI UKRÁN ELŐRENYOMULÁS JELENTŐSEN GYENGÍTHETI AZ OROSZ VÉDELEMBE VETETT BIZALMAT A SZÉLESEBB DÉL-UKRAJNAI FRONT MENTÉN.

A parancsnoknak nem ez az első hasonló kijelentése. Korábban már elmondta az orosz védelemmel kapcsolatos aggodalmait a donyecki–zaporizzsjai határterületen, augusztus 13-án pedig műveleti szünetet kért, hogy az orosz erők erőforrásokat tudjanak felhalmozni egy új hadművelethez.

A háborúról készített élő tudósításunk ITT olvasható.