Adóssága miatt az egész családját megölte egy thaiföldi férfi

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Legalább 11 embert gyanúsítanak azzal, hogy részt vettek egy hitelcsalásban, amely arra késztetett egy férfit, hogy megölje a feleségét és két kisfiát, mielőtt megpróbálta öngyilkos lenni - közölte a thaiföldi rendőrség szerdán.
Vágólapra másolva!

Sanit Dokmai ellen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt emeltek vádat, miután a rendőrség hétfőn megtalálta felesége és két fia - 9 és 13 évesek - holttestét egy házban Bangkok keleti elővárosában.

A rendőrség úgy véli, hogy a férfi indítéka a család hatalmas adóssága volt.

Rangsan Kamsook helyi rendőrfőnök elmondta, hogy Sanit szerdán kritikus állapotban volt, és a torkán lévő súlyos sebek miatt nem tudott beszélni és enni.

A rendőrség szerint Sanit 400 000 baht (3 900 000 forint) összegű adóssághoz nyújtott kezességet barátjának. A barát elszökött és azt Sanitra hagyta, hogy fizesse ki.

A felesége megpróbált kölcsönt felvenni, hogy segítsen, de átverték - mondta Pallop Araemlah tartományi rendőrfőnök.

A rendőrség letartóztatási parancsot adott ki - csalás és számítógépes bűncselekményekről szóló törvény megsértése miatt - kilenc thaiföldi és két kambodzsai elkövető ellen.

A rendőrség szerint Sanit felesége online kért kölcsönt, és rászedték, hogy utaljon át pénzt, amelyet a csalók különböző szolgáltatási díjaknak állítottak be. Az asszony a múlt héten tett panaszt a rendőrségen, mondván, hogy több mint 1,7 millió bahtot (10 millió forintot) veszített - írta az ABC.

Thaiföld küzd a kiberbűnözéssel kapcsolatos ügyek robbanásszerű növekedésével.

Az ENSZ egy új jelentése szerint a bűnbandák több százezer embert kényszerítettek Délkelet-Ázsiában arra, hogy részt vegyenek jogellenes online átverésekben, amelyek több milliárd forintnyi bevételt jelentenek, különösen Mianmarban és Kambodzsában.

Laosz, a Fülöp-szigetek és Thaiföld is a hamis toborzás áldozatainak fő célországai vagy tranzitországai között szerepel.

A probléma kezelésére tett kísérletként Thaiföld az év elején új törvényt léptetett életbe, amely lehetővé teszi a bankok számára, hogy a gyanús számlákat azonnal befagyasszák 72 órára anélkül, hogy a csalások áldozatai rendőrségi feljelentést tennének.

Ha egy áldozat egyszer pénzt utal át egy csalónak, az összeget általában gyorsan átutalják több más számlára, ami rendkívül megnehezíti a hatóságok számára a pénz nyomon követését és visszaszerzését.

Augusztusban Thaiföld digitális gazdaságért felelős minisztere a Facebook betiltásával fenyegetőzött, azzal vádolva a közösségi médiaplatformot, hogy nem vizsgálja meg alaposan az általa közzétett hirdetéseket, így az emberek kiszolgáltatottak az átveréseknek.