A Planned Parenthood azért lobbizik, hogy továbbra is legyen gyermekházasság

A Planned Parenthood támogatja a fiatalokat a korai szexuális élet megkezdésében.
Vágólapra másolva!
Az abortusz-óriás Planned Parenthood ellenzi a gyermekházasságok betiltására vonatkozó kaliforniai javaslatot - jelentette a Newsweek.
Vágólapra másolva!

— áll a jelentésben.

Kalifornia, egy szilárdan demokrata állam, azon volt, hogy elsőként fogadja el a 18 éven aluliak házasságkötésének teljes tilalmát. A törvényjavaslat azonban olyan liberális szervezetek ellenállásába ütközött, mint a Planned Parenthood, a Children's Law Center és az American Civil Liberties Union.

A Planned Parenthood ellenzi a gyermekházasság betiltását Kaliforniában. Forrás: Planned Parenthood

A Planned Parenthood azért ellenzi a javasolt tilalmat, mert a szervezet attól tart, hogy az életkori követelmény előírása végül olyan törvényekhez vezethet, amelyek korlátozzák a kiskorúak abortuszát. A szervezet nem válaszolt a Newsweek megkeresésére.

— számolt be a Los Angeles Times.

Kalifornia és Mississippi a két olyan állam az országban, ahol nincs alsó korhatár a házasságkötéshez. A legtöbb államban 16 év a házasságkötés alsó korhatára, szülői beleegyezéssel, a jelentés szerint némi eltéréssel országszerte.

Kaliforniában szülői vagy gyámi jóváhagyás és bírósági végzés szükséges ahhoz, hogy egy kiskorú házasságot kössön. A gyermekházasság tilalmának támogatói azonban rámutatnak, hogy a kaliforniai törvények nem tekintik illegálisnak a gyermek és felnőtt közötti szexuális tevékenységet, ha házasságban élnek.

A Planned Parenthood Affiliates of California szóvivője, Jennifer Wonnacott a Timesnak elmondta, hogy „határozottan támogatja a fiatalok védelmét mindenféle visszaéléstől", de szerint ezek a védelmek „nem akadályozhatják a kiskorúak reproduktív jogait és azt, hogy eldönthessék, mi a legjobb nekik, az egészségüknek és az életüknek".

Fraidy Reiss, az Unchained At Last nevű nonprofit szervezet alapítója, aki a kényszerházasságok és a gyermekházasságok felszámolását tűzte ki célul az Egyesült Államokban, a Newsweeknek azt mondta, hogy a gyermekházasságok betiltása nem befolyásolná az abortuszhoz való hozzáférést, és azt állította, hogy a gyermekházasságok engedélyezése sokkal károsabb a kiskorúak szexuális egészségére nézve.

— mondta Reiss.

Mi az Unchainednél újra és újra azt látjuk, hogy a gyermekházasság túlélői gyakran elveszítik minden szexuális és reproduktív jogukat, ismételten védekezés nélküli szexre kényszerülnek, és arra kényszerülnek, hogy beleegyezésük nélkül viseljék el a terhességet, a szülést és a gyermeknevelést.

Az Unchained At Last megállapította, hogy 2000 és 2018 között 23 588 kiskorút adtak férjhez Kaliforniában, ezzel Texas után ez a második legtöbb gyermekházasságot kötő állam.

A kaliforniai állami törvényhozás várhatóan a jövő év elején megpróbálja majd elfogadtatni a gyermekházasságok kivétel nélküli tilalmát.

— mondta a Timesnak Cottie Petrie Norris, a Képviselőház demokrata tagja, utalva arra, hogy abszurd ellentmondás feszül itt.