Véget vetnek a kutya- és macskahús- eladásnak a híres Tohomon-piacon

animal Horizontal ANIMAL RESCUE
Activists rescue dogs in cages at a slaughterhouse in Tomohon on July 21, 2023, as the Humane Society International and Animal Friend Manado Indonesia freed 21 dogs and three cats from slaughterhouses before they were sold as meat. (Photo by ADWIT PRAMONO / AFP)
Vágólapra másolva!
Helyi aktivisták és világhírességek évek óta tartó kampányának eredményeként véget vetnek a sokat bírált kutya- és macskahús-árusításnak a hírhedt Tohomon állatpiacon az indonéziai Celebesz szigeten.
Vágólapra másolva!

A tohomoni "extrémpiac" lesz az első kutya- és macskahúsmentes piac Indonéziában - közölte a Humane Society International (HSI) nemzetközi állatvédő szervezet, amely a tohomoni vágóhíd beszállítóitól átveszi és menhelyeken helyezi el a levágástól megmenekült kutyákat és macskákat.A kutya- és macskahús-árusítás végleges befejezését Tomohon város polgármestere jelentette be pénteken.

Aktivisták mentik a ketrecekben lévő kutyákat a tomohoni vágóhídon Forrás: AFP/Adwit Pramono

A házikedvencek brutális agyonveréséről és élve megperzseléséről készült videofelvételek felháborodást keltettek szerte a világon.

A Tomohon Extreme Market néven ismert piac nevezetes turistalátványosság, ahol kutya- és macskahúson kívül megvásárolhatók vadon élő és védett állatfajok: denevérek, kígyók és más hüllők tetemei is.

Az Indonéz állatvédő csoportok eltökélt célja felszámolni az emberi fogyasztásra szánt kutyahússal való kereskedést, többek közt azért is, mert veszettség terjedhet át emberekre az állatok levágása közben vagy a fertőzött hússal való érintkezéssel.

Öt éve 90 nemzetközi híresség, köztük Cameron Diaz színésznő, Ellen DeGeneres televíziós személyiség, Simon Cowell tehetségkutató, Ricky Gervais komikus, Moby amerikai énekes és Anggun indonéz popsztár levélben kérte Joko Widodo indonéz elnököt, hogy zárassa be a kutyahúspiacokat.

A 2,6 millió lakosú Észak-Szulavézi tartományban hetente több ezer kutyát és macskát vágnak le

emberi fogyasztás céljára állatvédők adatai szerint. Az elmúlt években több régióban bezáratták a kutyahúspiacokat.

A világ legnépesebb muszlim országában a lakosság óriási többsége sosem enne kutyahúst, de a sokszínű szigetországban léteznek más vallású népcsoportok is, amelyek ínyencségnek vagy gyógyhatásúnak tekintik a kutyák húsát.