Drámai fordulat: Románia belekeveredhet a háborúba

Kercsi-szoros, 2023. július 17. Az Orosz Nyomozóbizottság által közreadott videófelvételről készített képen a hatóság munkatársai vizsgálódnak a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest. Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelőnél szünetel a járműforgalom. A bizottság az ukrán erőket tette felelőssé a robbantásért. A detonációban életét vesztette egy autóval közlekedő nő és férfi, kiskorú lányuk megsebesült. A Krími híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok kulcsfontosságú utánpótlási vonala. MTI/EPA/Orosz Nyomozóbizottság
Vágólapra másolva!
Somkuti Bálint szakértő szerint elképzelhető, hogy a románok nem is tudtak róla, de Románia belesodródik a háborúba.
Vágólapra másolva!

A Mandiner azt írja, hogy

a Krím-félsziget elleni dróntámadások egyes hírek szerint civil hajókról indulhatnak, amelyek előzőleg Romániában állnak meg.

A biztonságpolitikai szakértő jelezte, hogy az már korábban sejthető volt, hogy NATO-segítséggel tudnak a Fekete-tengeren, de még az orosz felségvizeken kívül működő pilóta nélküli gépek és elektronikai eszközök célba jutni, de az indítási helyük nem volt biztos. A legutóbbi kercsi-híd elleni támadással kapcsolatban felmerült, hogy víz alatti drónokkal intézhettek csapást az objektum ellen, amelyek egy gyanúsan mozgó hajóról indulhattak.

Ez a hajó sokáig egyenesen mozgott a Krím irányába, majd hirtelen visszafordult a török parton felé, előzőleg pedig hosszú ideig Romániában tartózkodott.

Az Orosz Nyomozóbizottság által közreadott videófelvételről készített képen a hatóság munkatársai vizsgálódnak a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozóbizottság/-

Hasonló mintázatokat keresve látható, hogy meglepően sok hajó indult a közelmúltban romániai megállás után Törökország felé, látszólag indokolatlan kitérőt téve a Krím irányába. Feltételezések szerint ezekről indíthatják a drónokat.

Somkuti szerint

Az MCC szakértője szerint elképzelhető, hogy a román hatóságok nem is tudtak a műveletről, vagy csak célzást kaptak az amerikaiaktól arra vonatkozóan. Mindezek a katonai szürkezónába tartozó cselekmények, erősítette meg Somkuti Bálint.