Európa gyenge és fél Amerikától, egyedül Orbán Viktor mer nyíltan beszélni a háború következményeiről

TŐKÉS László; ORBÁN Viktor beszél elnök Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ határon túli magyarok
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Európa nem elég magabiztos ahhoz, hogy ellentmondjon Washingtonnak, ez pedig egy természetellenes viszonyrendszer meglétére enged következtetni. A kontinensen egyedül Orbán Viktor miniszterelnök beszél nyíltan és egyenesen a háború következményeivel kapcsolatban. Többek között ezt mondta Rod Dreher, a Danube Institute vendégkutatója, konzervatív gondolkodó Tusványos után.
Vágólapra másolva!

Minden évben megtartja Orbán Viktor miniszterelnök nagyívű beszédét Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen, amelyen mindig globális jelentőségű eseményekkel foglalkozik, most természetesen az orosz-ukrán háborúval. Ezzel kapcsolatban kerestük meg Rod Drehert, a The American Conservative egykori publicistáját, a Danube Institute vendégkutatóját. Rod Dreher számos fontos keresztény-konzervatív szellemiségű írás szerzője. Ő írta a 2017-ben magyarul "Szent Benedek válaszútján" (The Benedict Option: A Strategy for Christians in a Post-Christian Nation) címmel megjelent könyvet is, amelyben felszólítja a jobboldali embereket, hogy szálljanak szembe a szélsőbaloldal ideológiai zsarolásával.

Az idei MCC Feszt-en is előadó, nagyhatású konzervatív szerző arra a felvetésünkre, hogy manapság egyedül Donald Trump és Orbán Viktor utasítja el egyértelműen a háború folytatását a világban, Rod Dreher azt mondta:

Hozzátette, egyedül Trump képes legyőzni Bident a jövő évi választáson.

Rod Dreher szerint bizarr dolog, hogy Amerikában hazaárulásnak tekintik a háború elutasítását. Forrás: Wikimedia Commons/Elekes Andor

A háború lezárásával, valamint a béketervekkel kapcsolatban Rod Dreher még hozzátette:

Arra a kérdésre, hogyan lehetséges hogy

Európa vakon követi Amerika utasításait a háborúval kapcsolatban, különösen a gazdasági szankciók terén, Rod Dreher egyértelműen a gyengeséget jelölte meg válasznak.

Szerinte egyértelmű, hogy Európa tönkreteszi saját gazdaságát ezzel a háborúval, azonban az európai országok nem elég erősek ahhoz, hogy szembeszálljanak Washintonnal.

- mondta.

Rod Dreher szerint

Orbán Viktor a tusványosi beszédében - ami brilliáns geopolitikai beszéd volt - rámutatott, hogy mennyivel gyengébb az európai gazdaság Amerika gazdaságához képest.

Rod Dreher szerint Orbán Viktor brilliáns geopolitikai beszédet tartott Tusványoson Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az ukrajnai háború pedig csak tovább ront ezen a helyzeten, elég ha megnézzük, mennyire gyengék az európai hadseregek, valamint Európa milyen egészségtelen mértékben függ Amerikától a védelmi kérdéseket illetően. Szerinte mindezek arra engednek következtetni, hogy az európaiak kevésbé érzik magukat magabiztosnak az Egyesült Államokhoz képest. A háborúval kapcsolatos amerikai médiaterrort illetően pedig a következőképpen fogalmazott:

A blokkosodás veszélyével kapcsolatban megjegyezte: