Rettegésben tartják a keresztényeket Kelet-Londonban

Westminster, Abbey, apátság, westminsteri, london, anglia, brit
LONDON - JUN. 24, 2022: Nave of Westminster Abbey with Gothic style. The church is located next to Palace of Westminster in city of Westminster in London, England, UK.
Vágólapra másolva!
A templomuk felgyújtásával való fenyegetés után, nemrég ismeretlen tettesek egy égő keresztet támasztottak az imahely falához.
Vágólapra másolva!

Egy kelet-londoni templom, amelyet nemrégiben azzal fenyegettek meg, hogy felgyújtják, most egy, a korábbiaknál sokkal erőszakosabb támadás áldozatává vált . Az eset megrémítette a híveket, a papot pedig aggasztja, hogy a hatóságok nem vették figyelembe a környéken tapasztalható növekvő agresszióra vonatkozó többszöri figyelmeztetéseit.

Gareth Jones atya elmondta, hogy szerda este egy nagyméretű fakeresztet égettek el a kelet-londoni Great Ilfordban található Szent Mária a Szűzanya templomkertjében.

A hatóságok szinte tehetetlenek, veszélyben a hitközösség (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Jones atya elmondta, hogy bár igyekezett nem elriasztani a híveket, a templomba járók mégis megdöbbentek és aggódnak amiatt, hogy a templom és a közösség egészen mostanáig semmilyen támogatást nem kapott a helyi önkormányzattól. Az anglikán egyházi plébános megjegyezte, hogy korábban már többször is felvetette aggodalmait a város vezetésének, de minden alkalommal figyelmen kívül hagyták és elutasították.

Csak az elszenesedett kereszt felfedezése után történt előrelépés az ügyben, pénteken Jones atya találkozott a helyi rendőrség vezető tisztviselőivel és a helyi önkormányzat tisztviselőivel.

A helyi helyzetre reflektálva, amely hozzájárult az agresszió növekedéséhez, Jones atya elmondta, hogy ő és az egyház hagyományosan nagyon jó kapcsolatot ápolt a helyi szegényekkel, illetve hajléktalanokkal, és sok időt, illetve erőforrást fordítottak arra, hogy együtt dolgozzanak velük, többek között alvóhelyet, ruhát és étkezést biztosítottak nekik.

A helyi közösség jellege azonban érezhetően megváltozott az elmúlt évben, a pap szerint már nem ugyanazok az emberek élnek a környéken, aminek köszönhetően minden igyekezete ellenére fokozódik az agresszió.

A temető fenntartásával megbízott helyi önkormányzati hatóság munkatársai ma már no-go zónaként kezelik a területet, és nem hajlandóak oda menni.

A templom felgyújtásával való fenyegetés és az azt követő keresztégetés ellenére Jones atya szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy egyszerűen hiányzik a támogatás, amivel segíthetnének a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek. A pap azt reméli, hogy ez az eset katalizátora lesz a változásnak és elősegíti a valódi hosszú távú megoldást kidolgozását.

Londonban ugyanis az elmúlt időszakban exponenciálisan nőni kezdett azon személyek száma, akik komoly anyagi problémákkal küzdenek, vagy pedig az utcán kénytelenek élni. Nemrég az is kiderült, hogy egy év alatt 21 százalékkal nőtt az ilyen jellegű problémákkal küzdő személyek száma.

Sadiq Khan polgármester korábban, a statisztikákkal kapcsolatban elmondta, hogy leginkább a migráns hátterű személyek körében nőtt hajléktalanság, illetve a kitettség kockázata.