Összecsapások egy palesztin menekülttáborban, egy halott, hat sebesült

Gáza, Iszlám, Dzsihád, palesztin, palesztina, terrorszervezet
Fighters with the Saraya al-Quds Brigades, the armed wing of the Palestinian Islamic Jihad movement, parade with their weapons in the streets of Gaza City during a rally, on May 29, 2021, more than a week after a ceasefire brought an end to 11 days of hostilities between Israel and Hamas. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
Összecsapások törtek ki vasárnapra virradóra a dél-libanoni Ajn el-Helva nevű palesztin menekülttáborban, legalább egy ember meghalt, hatan, köztük gyerekek megsebesültek - közölte a sajtóval vasárnap egy palesztin tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

Munír al-Makdah, a Fatah palesztin párt munkatársa hozzátette, igyekeznek véget vetni a harcoknak és megbüntetni a felelősöket. Tábori források szerint a halálos áldozat az as-Sabáb al-Muszlim (A muszlimok ifjai) nevű iszlamista csoport egyik tagja.

Ajn el-Helvában - ahol mintegy 54 ezer palesztin él - nem ritkák a rivális palesztin csoportok közötti összecsapások:

elsősorban a Fatah tagjai és a különböző iszlamista fegyveresek között bontakoznak ki harcok.

Legutóbb két hónapja jelentettek összecsapást a táborból, előtte pedig márciusban is konfliktus tört ki.
A libanoni hadsereg rendszerint kimarad az ilyen jellegű incidensekből, a palesztinok lakta táborokban a palesztin csoportok feladata a rend biztosítása.

A tábor lakossága nőtt, miután sok, korábban Szíriában élő palesztin is itt talált menedékre a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen 2011-ben indult felkelést követően.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) adatai szerint

Libanonban több mint 450 ezer palesztin menekült él,

többségük az országban lévő 12 menekülttábor egyikében. A táborokban a körülmények sokszor rosszak, az itt élőkre pedig különböző korlátozások vonatkoznak, elsősorban a munkavállalás terén.

Címlapi képünk illusztráció!