Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyon nagy a baj: Franciaország háborút indíthat

Niger, tüntetés, 2023.07.30.,
Supporters wave Nigerien's flags as they rally in support of Niger's junta in front of the National Assembly in Niamey on July 30, 2023. Niger's junta on Sunday said ECOWAS could stage an imminent military intervention in the capital Niamey as the regional body meets for an "extraordinary summit" on the coup-hit country, with sanctions a possibility. The country's elected president Mohamed Bazoum has been held by the military for four days, and General Abdourahamane Tiani, the chief of the powerful presidential guard, has declared himself leader. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre több ország van azon a véleményen, hogy a nigeri puccsistáknak vissza kellene engedniük a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Nigert tengeri és szárazföldi blokád alá helyezték és elvonták a katonai és pénzügyi támogatásokat. Az országok arra figyelmeztetnek, hogy szükség szerint erőszakot is alkalmazhatnak.
Vágólapra másolva!

A Mohamed Bazoum megválasztott elnököt megbuktató nigeri katonák azzal vádolták Franciaországot, hogy "katonailag be akart avatkozni" a puccsba.

Nigeri zászlókat lengető támogatók a nigeri junta támogatására szervezett tüntetésen a nemzetgyűlés előtt Niameyben 2023. július 30-án Forrás: AFP/-

A Kreml hétfőn minden felet önmérsékletre szólított fel Nigerben.

- mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A francia külügyminiszter a kialakult helyzettel kapcsolatban közölte, hogy jelenleg nincs evakuálási határozat a Nigerben tartozkodó francia állampolgárok tekintetében.

– mondta Catherine Colonna, aki szerint jelenleg 500-600 francia tartózkodik Nigerben.

A nigeri növekvő feszültségekkel szemben Párizs már fenyegetésekkel vágott vissza. Franciaország szankciókat vezetett be, felfüggesztve költségvetési és katonai segélyeit - írja a Le Figaro.

Az államfők vasárnap Abujában tartott rendkívüli csúcstalálkozóján azonnali hatályú szankciókról  döntöttek.

A megpuccsolt Mohamed Bazoum Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Ezek az intézkedések egy ultimátum formájában megfogalmazott üzenettel párosulnak, amely egy hetet ad a katonaságnak a megválasztott elnök  azonnali szabadon bocsátására és az  alkotmányos rend teljes visszaállítására.

Emellett a nyugat-afrikai országok ezen a vasárnap egyhetes ultimátumot állítottak a nigeri puccsista juntának, azt állítva, hogy erőt alkalmaznak, ha szükséges, és gazdasági blokádot rendeltek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről