Több mint tízezer ember őrizheti a vilniusi csúcstalálkozó biztonságát

NATO, logó, zászló
A NATO flag attached to the end of the muzzel of a Howitzer artillery piece is seen during NATO day in Bydgoszcz, Poland on October 14, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A helyzettől függően akár 12 ezer fős biztonsági személyzet is őrizheti a résztvevők biztonságát a NATO július 11-12-i vilniusi csúcstalálkozóján - jelentette a dpa német hírügynökség hétfőn.
Vágólapra másolva!

A többek között háromezer litván és ezer NATO-katonából álló biztonsági személyzet 40 ország állam- és kormányfője, valamint további 150 magasrangú politikus biztonságáért felel - közölte vilniusi sajtótájékoztatóján egy litván biztonsági tiszt és egy katonai szóvivő.

Litvánia nyugatról az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéval, míg keletről Moszkva szövetségesével, Fehéroroszországgal határos.

Több mint tízezer ember őrizheti a vilniusi csúcstalálkozó biztonságát. A kép illusztráció! Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Hétfőn a vilniusi spanyol nagykövetség bejelentette, hogy a Lettországban állomásoztatott NASAMS légvédelmi rendszerét a NATO-csúcstalálkozó védelme érdekében Vilniusba telepíti át.

- mondta a BNS helyi hírügynökségnek a vilniusi spanyol nagykövetség.

A norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú NASAMS föld-levegő rakétarendszer drónok, rakéták és repülők megsemmisítésére is alkalmas.

Berlin május végén jelentette be, hogy Patriot légvédelmi rendszert és katonákat telepít a csúcstalálkozó idejére Litvániába, és egyebek között szárazföldi, légi és tengeri katonai képességekkel is hozzájárul majd a NATO-csúcstalálkozó biztosításához - áll a szövetségi védelmi minisztérium májusi közleményében.