Megkönnyítené a nemváltást a brit ellenzék

nemváltás, lmbtq, őrület, aktivista, transznemű
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki padsorokban töltött több mint egy évtized után a hatalomba való visszatérés érdekében a baloldali Munkáspárt gyökeresen megváltoztatta a transzneműséggel kapcsolatos álláspontját, és ígéretet tett arra, hogy egyszerűsíti a nemváltás folyamatát.
Vágólapra másolva!

Anneliese Dodds, a Munkáspárt elnöke és az egyenlőségi jogokért felelős árnyékminiszter szerint a nemváltás olyan döntés, amelyet senki sem hoz meg könnyelműen.

– jelentette ki. Annak ellenére, hogy a konzervatívokat támadják a kérdésben, azt állítva, hogy kultúrharcot szítanak, a Tony Blair munkáspárti kormánya által 2004-ben elfogadott, a nemek elismeréséről szóló törvényt kívánnák hatályon kívül helyezni.

A rendszer modernizálására vonatkozó tervüket ismertetve a munkáspárti elnökasszony elmondta, hogy az új jogszabály továbbra is előírná, hogy az egyénnek orvosi diagnózist kell kapnia, mielőtt a nemváltás elismerésről szóló bizonyítványhoz hozzájuthatna.

Elég egy diagnózis

A jelenlegi modellel ellentétben azonban Dodds szerint elegendőnek kell lennie egy diagnózisnak, amelyet egy orvos állít fel, ahelyett hogy egy orvosi testület végezné a vizsgálatokat, mint jelenleg. Úgy tűnik, a baloldali párt hajlandó némi engedményt tenni a csak nők számára fenntartott terek kérdésében, ugyanis az árnyékminiszter szerint mindig lesznek olyan helyek, ahová csak biológiai nők számára lesz engedélyezett a belépés. Megjegyezte, hogy a felelős politika nem arról szól, hogy azt teszik, ami könnyű, hanem arról, ami helyes.

A nemváltás különösen veszélyes a kiskorúakra. Forrás: Hollie Adams/Hollie Adams

A nemek törvényes megváltoztatásának kérdése az év elején került a brit politika legfelkapottabb témái közé, amikor Nicola Sturgeon volt skóciai miniszterelnök kormánya megpróbált egy olyan törvényt elfogadtatni, amely lehetővé tenné, hogy

az emberek orvosi jóváhagyás nélkül is megváltoztathassák nemüket.

A törvényt végül a brit kormány megakadályozta. A Munkáspárt vezetője akkor azzal vádolta a Skót Nemzeti Pártot, hogy pusztán harcot próbál kirobbantani Londonnal, ahelyett hogy érdemi változást hozna.