Áradásokkal érkezett meg a nyári monszun Indiába

Dzsammu, 2023. július 4.
Gyalogosok a szakadó esőben az észak-indiai Dzsammuban 2023. július 4-én. Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban.
MTI/AP/Csanni Anand
Dzsammu, 2023. július 4. Gyalogosok a szakadó esőben az észak-indiai Dzsammuban 2023. július 4-én. Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban. MTI/AP/Csanni Anand
Vágólapra másolva!
Elérte India partjait az éves monszun időszak. Vasárnapra már az egész országban esett - közölte az állami meteorológiai hivatal, hozzátették, az eső mennyisége az idei szezonban 10 százalékkkal elmarad az eddigi átlagtól.
Vágólapra másolva!

Indiában egy átlagos évben az esős időszak általában június 1-je körül érkezik meg India délnyugati partvidékére, majd észak felé haladva július 8-ig az egész országban megjelenik.

Idén a monszun június 8-án, a szokásosnál több mint egy héttel később érkezett meg

Kerala állam déli partjaihoz. A monszun előrehaladását az országban tomboló Biparjoy ciklon is megakasztotta.

Az esős évszak általában június és szeptember között okoz áradásokat a dél-ázsiai országban Forrás: MTI/AP/Csanni Anand

A monszun azonban a héten gyorsabban haladt, és mostanra már az egész országot beborította - közölte az indiai meteorológiai hivatal (IMD).

Indiában júniusban a szokásosnál 10 százalékkal kevesebb csapadék hullott,

sőt egyes államokban akár 60 százalékkal is kevesebb.

Járművek gázolnak az árvízben az észak-indiai Dzsammuban Forrás: MTI/AP/Csanni Anand

Indiában a gazdák jelentősen függenek a nyári monszun esőzésektől, mivel az ország mezőgazdasági területeinek csaknem felén nincs öntözés - írja a Reuters.