Nem polgárháború, még annál is sokkal súlyosabb a helyzet: Franciaország ostrom alatt áll

Franciaország, Párizs, tüntetés, 2023., Június,
People look at burning tyres blocking a street in Bordeaux,, south-western France on late June 29, 2023, during riots and incidents nationwide after the killing of a 17-year-old boy by a police officer's gunshot following a refusal to comply in a western suburb of Paris. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Mathieu Bock-Côté világhírű kanadai esszéíró a Le Figaro-ban fejti ki álláspontját a Franciaországban kialakult súlyos állapotokkal kapcsolatban. Szerinte téves a közvélekedés, miszerint polgárháború alakult ki, sokkal helytállóbb, hogy Franciaország ostrom alatt áll. Az, ami most folyik, és a szemünk előtt tárul fel, az egy már régóta zajló területi ellenőrzésért folytatott háború is - vonta le a következtetést. Mindennek oka pedig a migráció. 
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kormányfői épp, hogy csak elkezdték volna pénteki ülésüket, amikor Emmanuel Macron köztársasági elnök váratlanul elhagyta Brüsszelt és a párizsi belügyminisztériumban tartott válságülésre sietett. Franciaország, különösen a párizsi külvárosok, már napok óta lángokban állnak, és most úgy tűnik, hogy a szabadságon levő összes rendőr berendelésére is szükség lesz a helyzet megoldása érdekében, és az sem kizárt, hogy szükségállapotot kell bevezetni, ami nem lenne példanélküli.
Az Origó itt számolt be arról, hogy egész Franciaországot a feje tetejére állította, hogy a hét elején egy rendőr alapvetően önvédelemből lelőtt egy 17 éves migránst a főváros egyik elővárosában, a főként migránsok lakta Nanterre-ben. A rendőrt egyébként letartóztatták.

„Csütörtök éjjel azonban a külvárosokban randalírozók úgy döntöttek, hogy Párizsban portyáznak, fosztogatnak és folytatják a terrort. És ez egyáltalán nem meglepő”, teszi hozzá a világhírű kanadai esszéíró, ugyanis, ahogy fogalmaz, „elég csak Párizs térképére nézni, hogy belássuk, hogy

A hatóságok gyakorlatilag tehetetlenek a zavargások során Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi
„Azok, akik azt hitték, hogy az erődszerű, digitalizált metropoliszokban védve vannak, mára arra ébredtek, hogy holnap akár éles lőszerrel is lőhetnek az ablakuk alatt, és hogy a köztársaság számára elveszett „fiatalok", akiket a „progresszív” szociológia úgy ábrázol, mint „a posztkoloniális Franciaország mártírjai”, azzal a meggyőződéssel vonulnak be a városokba, hogy jogukban áll kifosztani azokat. Ráadásul inkább a hódítás ösztöne, semmint az ideológiai alapú agresszió vezeti őket. Hogyan írhatjuk le a jelenlegi helyzetet anélkül, hogy engednénk annak, amit a médiumok mindenütt felkínálnak?” teszi fel Mathieu Bock-Côté a kérdést. És itt, ahogy magyarázza is, a polgárháborúról van szó.

„A polgárháborúra való hivatkozás több okból is csábító. A polgárháború a hétköznapi politikai közbeszéd részévé vált, mintha egy tabutörés történt volna, és végre egy olyan valóságról beszélhetünk, amelyet többé-kevésbé mindenki közelről érez. De ez a hivatkozás pontatlan” - mutat rá a világhírű kanadai esszéíró. „Egy polgárháborút ugyanis ugyanazok az emberek élik meg, a polgárháború megosztja a családokat, szétszakítja a közösségeket, és mindenekelőtt az ideológiai szenvedély hajtja, ez a fő karaktere."

Marseille-ben is összetűztek a rendőrök és az agresszív tüntetők Forrás: AFP/Christophe Simon
Ez természetesen sajnálatra méltó. Helyesebb lenne „idegen területeken”, „enklávékban” zajló lázadásokról beszélni, amelyekre Franciaország hihetetlen mennyiségű közpénzt költött, hogy visszahozza őket a Köztársaságba, de eredménytelenül. Mások talán a civilizációk összecsapásának kezdetét látják ebben a folyamatban”.

Tagadhatatlan, hogy itt szecesszióról van szó.

„Ebből a szempontból vannak, akik „elszakadásról”, szecesszióról és vannak, akik „hódításról” beszélnek. De az elszakadás tagadhatatlan” - mondja a világhírű kanadai esszéíró. „A zavargások közben több újságíró ellen is támadást intéztek, és ez is árulkodó Bock-Côté szerint:

"Különösen igaz ez akkor, ha megértjük, hogy a tömegközlekedési eszközökön a „csőcselék" által elkövetett szexuális zaklatás része annak a vágynak, hogy újfajta szuverenitást szerezzenek a nők teste felett. Közben persze, abban a reményben, hogy a Franciaországban önkényesen bevezetett „új erkölcsök elfogadásával” visszanyerhetnek némi biztonságot, a nők rászoktak a bő ruhák viselésére is.” azaz kényszerűségből meg akarnak felelni azoknak a normáknak, amelyeket a migránsok kényszerítenek rájuk.
Bordeaux utcáin is utcai zavargások törtek ki. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Forrás: AFP/Philippe Lopez
Mathieu Bock-Côté szerint a most zajló események kapcsán arról van szó, hogy „ezt a lázadást nem militánsok hajtották végre, még akkor sem, ha a militánsok megkísérelték saját irányításuk alá vonni az eseményeket. És még akkor sem, ha biztosak lehetünk abban, hogy most a kommunista, szélsőbaloldali LFI („Engedetlen Franciaország”) és a radikális baloldal által nyíltan közvetített, egyébként pedig mintegy harminc éve tartó franciaellenes propaganda központi szerepet játszott és játszik a helyzet romlásában. A radikális baloldal álma ugyanis az, hogy Franciaország lángba boruljon”-írja Bock-Côté.

A Köztársaság szempontjából elveszett területek mindenekelőtt olyan területek, ahol elutasítják Franciaországot.

„Franciaországban nincsenek törvényen kívüli területek, csak olyanok, ahol már új szuverenitás gyakorlása kezdődött meg a francia hatóságokat megjelenítő szimbólumok megsemmisítésével. Hasonlóképpen, a Köztársaság által elvesztett területek mindenekelőtt olyan területek, ahol elutasítják Franciaországot, azaz a központi hatalmat. Helyesebb lenne inkább etnikai-kulturális megosztottságban lévő területekről beszélni, amelyeket a kábítószer-kereskedők és az iszlamisták uralnak, akiket egyesek a lázadás dinamikájába helyeznek, valójában pedig arról van szó, hogy ez az új rend túszul ejti az integrálódni vágyó helyi lakosságot.” - magyarázza a szociológus.
Lyonban is erőszakosak a megmozdulások Forrás: AFP/Jeff Pachoud
„Sem Lola, sem Shaina, sem Alban Gervaise nem váltott ki az országban olyan reakciót, mint amilyet most tapasztalunk. És ez nem részletkérdés”- mondja a tudós. „Az elmúlt években sokan megjósolták, hogy eljön majd a két világ összecsapása.
Emlékezetes, a 12 éves Lolát 2022-ben algériai migránsok különös kegyetlenséggel meggyilkolták. A holttestet megcsonkították és egy bőröndbe zárták. A 15 éves középiskolás Shaina-t egy migráns (akitől egyébként gyereket várt) megkéselte, majd brutális kegyetlenséggel felgyújtotta. Dr. Alban Gervaise-t, a 40 éves marseille-i röntgen-orvost „Allahu Akbar” üvöltéssel gyilkolta meg 3 és 7 éves gyermeke jelenlétében egy migráns 2022-ben.