Szijjártó Péter: Magyarország és Kuvait is a mielőbbi béketeremtést támogatja Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Magyarország és Kuvait is a mihamarabbi béketeremtést támogatja Ukrajnában, minthogy a fegyveres konfliktus rendezése kizárólag diplomáciai úton képzelhető el - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kuvaiti kollégáját fogadta hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Szalem el-Abdullah el-Dzsábir asz-Szabah sejkkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy

a két ország hasonlóan látja az ukrajnai helyzetet.

- szögezte le.

- tette hozzá.
Majd hangsúlyozta, hogy

egyik ország sem szállít fegyvereket, kizárólag humanitárius segélyt,

s ez nem is fog változni, ugyanis minden egyes fegyverszállítmány meghosszabbítja a háborút és újabb emberek halálát okozza.

- vélekedett.
Szijjártó Péter mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elfeledkezni arról sem az ukrajnai háború árnyékában, hogy egy másik rendkívül nehéz biztonsági kihívással is szembenéz a világ: a valaha volt legsúlyosabb globális terrorveszéllyel.

- fogalmazott.

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy

a terrorizmus a migráció egyik első számú kiváltó oka,

amelyek együtt ráadásul ördögi kört alkotnak, hiszen a terrorfenyegetés bevándorlóáradatokhoz vezet, amelyek pedig megkönnyítik a merénylők észrevétlen eljutását a világ egyik pontjáról a másikra.

- közölte.

- mondta.
A miniszter arról is beszámolt, hogy

minél szorosabb együttműködésre lenne szükség az Európai Unió és az Öböl-térség között,

ez mindkét fél számára hasznokkal járna.
Mint mondta, hazánk ezért elkötelezetten érvel amellett, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai kapják meg a schengeni vízummentességet, illetve hozzák mielőbb tető alá a megállapodást a szabadkereskedelemről.

- jelentette ki.
Végül tudatta, hogy a végéhez közelednek a szakértői tárgyalások a beruházásvédelmi szerződésről, szeptemberre összehívták a gazdasági vegyes bizottság következő ülését,

jövő nyártól pedig közvetlen légijárat jöhet létre Budapest és Kuvaitváros között,

ami tovább növelheti az évek óta bővülő turisztikai forgalmat, szavai szerint ezért is volt nagy jelentősége a most aláírt idegenforgalmi megállapodásnak.
Továbbá leszögezte, hogy a jelenlegi válságos helyzetben fontos lenne az energetikai együttműködés fejlesztése is. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a kuvaiti hatóságok vizsgálják a Mol azon vegyipari megoldását, amelynek segítségével környezetkímélő és gazdaságos módon tarható fenn a kitermelés a már kimerülőben lévő kőolajmezőkből.