Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban

hőség, riasztás, kánikula, csúcshőmérséklet, nyár, forróság, szárazság, egyesült Királyság, Anglia, angolok, britek
Beachgoers enjoy the sun and the sea on the beach at Brighton, southern England on July 17, 2022. - The UK's meteorological agency on Friday issued its first ever "red" warning for exceptional heat, forecasting record highs of 40 degrees Celsius next week. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta - írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hétfői közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot. A 97 terület közül, ahonnan hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, 72 esetében dőltek meg a rekordok.

Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta.

Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta. Forrás: AFP/Daniel Leal

"Hivatalosan is az idei az Egyesült Királyság legforróbb júniusa mind az átlaghőmérsékletet, mind a legalacsonyabb és a legmagasabb átlaghőmérsékletet tekintve" - mondta Mark McCarthy, a szolgálat klímakutatási vezetője.

Hozzátette, hogy bár az országban tavaly mérték az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is.

Az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiség mindössze 68 százalékát mérték az országban. Walesben különösen száraz volt a június, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület.

A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra.

"Azt találtuk, hogy az 1940-es évek óta legalább megkétszereződött az esélye annak, hogy egy június megdöntse az 1940-ben és 1976-ban mért hőmérsékleti rekordot.A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét" - magyarázta Paul Davies, a Met Office vezető meteorológusa a BBC-nek.