Döbbenetes lépés az Egyesült Államoktól, emiatt kirobbanhat a harmadik világháború

Minister Of National Defence of Turkey Hulusi Akar Minister Of National Defence of Turkey Hulusi Akar,new flight tr
ESKISEHIR, TURKEY - SEPTEMBER 02: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " MINISTRY OF NATIONAL DEFENCE OF TURKEY / EFE ILBAN / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) F-16 aircraft of Turkey flies as Minister of National Defence of Turkey, Hulusi Akar attends the opening of the new flight training year of Turkish Air Force by making a special flight to the north of Aegean in Eskisehir, Turkey on September 02, 2020. Ministry of National Defence of Turkey / Efe Ilban / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok heteken belül megkezdi az ukrán pilóták kiképzését F-16-os vadászrepülőgépeken - közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Az oktatás hónapokig tarthat, addigra talán az is eldől, hogy a frissen kiképzett pilóták kapnak-e gépeket a valódi bevetésekhez is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok elnöke hosszas huzavona után rábólintott arra, hogy megkezdődjön az ukrán vadászpilóták kiképzése az amerikai F-16-os vadászrepülőgépek használatára - akár már augusztusban - értesült a Sky News.

A képzés Ukrajnán kívül, egy európai helyszínen zajlik majd, és hónapokig tart

– közölték amerikai tisztviselők.

Hollandia és Dánia állt annak a jelenleg tizenegy országból álló szövetségnek az élére, amely elkötelezett az ukrán pilóták kiképzése mellett. Legnagyobb támogatójuk Nagy-Britannia, de csak elméletben, nekik ugyanis nincsenek F-16-os gépeik. Az ukrán pilóták képzése Dániában kezdődhet meg, noha Románia is jelezte, hogy berendezne egy kiképzőközpontot Ukrajna, valamint a NATO partnerországok számára.

Török F-16-os vadászrepülőgép az Égei-tenger felett Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency

Egyelőre

egyetlen ország sem kötelezte el magát F-16-osok küldésére Ukrajnába,

bár Lengyelország és Szlovákia 27 db MiG-29-est szállított Ukrajna harci repülőgép-flottájának kiegészítésére. Kijev többször is felszólította a nyugati országokat, hogy szállítsanak repülőgépeket, és képezzék ki pilótáikat azok vezetésére, hogy sikeresen leküzdjék Moszkva légi dominanciáját.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy

Ukrajna az F-16-osokat nem csupán saját területi védelmére használná,

de átlépné velük a háború előtti orosz-ukrán határt, így védekezőből támadó fegyverré válnának a gépek, ami mindenképp a háború eszkalációját jelentené.