Migránslázadás: véres támadás alatt áll Franciaország

Franciaország, tüntetés, összecsapás, rendőrök, tüntetők, rendbontók, rendőrség, muszlim, zavargások, Nahel
Protesters clash with CRS riot police at the Porte d'Aix in Marseille, southern France on June 30, 2023, over the shooting of a teenage driver by French police in a Paris suburb on June 27. The unrest has come in response to the killing of 17-year-old Nahel, whose death has revived longstanding grievances about policing and racial profiling in France's low-income and multi-ethnic suburbs. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
A Franciaország elleni, napok óta tartó migránstámadások kapcsán megszólalt Pascal Bruckner, világhírű francia filozófus is. Bruckner azt fejtegeti a Le Figarónak, hogy a 17 éves (egyébként bűnöző) tragikus Nahel halála valójában nem más, mint egy ürügy a Franciaország elleni totális támadásra, ugyanis az országon végigsöprő erőszakhullám jóval túlmutat Nahel halálán és a hozzáfűződő jogos érzelmeken. Ahogy Mathieu Bock-Côté, kanadai esszéíró fogalmazott egy korábbi cikkében, és erre utal Bruckner is, Franciaországban még a polgárháborúnál is súlyosabb a helyzet, az ország a migránsok ostroma alá került. Ez igazi migránslázadás. Erről az Origo itt írt részletesen. (Pascal Bruckner világhírű filozófus, író, az esszéivel az Origo rendszeresen foglalkozik, többek között itt vagy itt is olvashatók gondolatai a hazug baloldalról. Bruckner leghíresebb regényéből,  a „Keserű méz"-ből Roman Polanski készített világsikert aratott filmet, amelynek egyik főszereplője Hugh Grant volt.)
Vágólapra másolva!

A nagy francia filozófus, esszéíró úgy látja, hogy ami most történik Franciaországban, az a francia állam minden intézményével szembeni, mélyben gyökerező olyan elutasítás, amelyet részben a szélsőbaloldal gyújtogató retorikája táplál.

Rendőrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Pascal Bruckner így fogalmazott a Figarónak: "keddi rendőrségi „baklövés" csak ürügy volt, amely aztán pavlovi indulatokat váltott ki. Egy tökéletesen összehangolt dráma zajlik a szemünk előtt, amelyben a randalírozók egy olyan forgatókönyvből játszanak, amely már minimum 2005 óta ki van dolgozva. Az erőszak állandóan jelen van a külvárosokban, a mindennapi élet egyfajta „hangszínfoltját" képezi, de a mostani tragédia lehetőséget adott arra, hogy az erőszak teljes pompájában megmutassa magát. A fiatal lázadók számára most kezdődik a nyári szünet, és az éjszakák forrónak ígérkeznek. Jegyezzük meg azt is, hogy nem minden élet ér ugyanannyit ezek szerint. Egy rendőr halála vagy Molotov-koktéllal való felgyújtása nem vált ki érzelmeket, leszámítva azokat a tapsolókat (akiknek a lángoló rendőr látványa) csak egy „grill-csirkét" idézi fel."

Bruckner arra utalt, hogy néhány hónappal ezelőtt felgyújtottak egy rendőrt és migránsok grill-csirkének nevezték a szerencsétlen embert. 2005-ről pedig azért beszél, mert az első migránslázadás akkor tört ki, hetekre felgyújtva Párizst és több francia nagyvárost.

Párizs, 2023. június 30 Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

„Ahogy az az ilyen típusú zavargásoknál lenni szokott, most is összekeverednek a kábítószer-kereskedők aggodalmai a francia állam valamennyi intézményének elutasításával. Ez az egész egy olyan nihilista szédülésbe fordul át, amely mindent, aminek az emberek életét kellene javítania, elpusztít. Ez a vandalizmus sajnos nem csak a külvárosokban jellemző, a „sárga mellényesek" 2019-es lázadása, vagy a nyugdíjreform elleni 2022-es és 2023-as tüntetéseken is ott munkálkodott, a „fekete blokkal", az antifákkal és más szélsőbaloldali rendbontókkal együtt. Az igazi rémálom most a „Felkelés a Földért" mozgalom és a környékbeli randalírozók, a környezetvédő újgazdagok valamint a neoproletárok szövetsége lenne, akik egy lehetetlen és hihetetlen forradalom kottájából játszanának. A négy hónapos káosz és hisztéria, amelyből épp most kerültünk ki, nem múlt el nyom nélkül: nem lehet büntetlenül erőszakot elkövetni. A tűz elképesztő sebességgel terjed és minél inkább eltűrjük, annál inkább ez lesz a konfliktus kizárólagos nyelve. Ebben a logikában előbb lecsapunk és csak aztán beszélünk" - mondja a világhírű esszéíró. (Black-blocks: fekete álarcot viselő, „hivatásos" rombolók, szélsőbalos szabadcsapatok.)"

A cikk folytatódik, lapozzon!