Ez az ukrán provokáció robbanthatja ki a harmadik világháborút

Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, Grad, sorozatvető, rakéta, rakétasorozatvető, katona, Donyeck, Bahmut
Donyecki terület, 2023. május 19. Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
A The Washington Post azt írta, hogy William Burns CIA-igazgató és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök titokban találkozott, és megvitatták Kijev terveit az elvesztett ukrán területek visszavételéről. A lap szerint az ukrán hadsereg bemutatott Burnsnek egy tervet, amely azt javasolja, hogy őszre szerezzék vissza a korábban elvesztett ukrán területek jelentős részét, majd telepítsenek tüzérségi és rakétarendszereket a Krím-félsziget határára, és csak ezután kezdjenek tárgyalásokat Moszkvával.
Vágólapra másolva!

"A fegyverek a Krím-félsziget határára történő telepítéséről szóló tervekkel Kijev hamis képet teremt szövetségesei számára" - mondta Ukrajna fenyegetésére reagálva Dmitrij Belik, az orosz Duma szevasztopoli képviselője - írja a lenta.ru.

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én. Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Belik rámutatott arra is, hogy Ukrajna kudarcot vallott az ellentámadási kísérletében.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán erőket a front egyes részein visszaverték vagy legyőzték, illetve nem tudták áttörni az orosz védelmi vonalat.

Az oroszok ezt a tervet példátlan provokációnak tartják, amire drámaian súlyos választ adhatnak.