Dühösek a franciák, keményen megbüntetnék a lázadó migránsokat

Párizs, Franciaország, zavargások, 2023.07.01.,
SEINE-SAINT-DENIS, PARIS, FRANCE - JULY 1: Clashes between police and protestors continue after the death of 17-year-old Nahel, who was shot in the chest by police in Nanterre on June 27, in Seine-Saint-Denis, Paris, France on June 30, 2023. The police were guarding a post office and a community center in the town Le Blanc-Mesnil (Seine-Saint-Denis) with paving stones and mortars. France sent armored vehicles into the streets on Friday as authorities failed to contain demonstrations which entered a fourth straight night. Armored vehicles were deployed to squares in regions and cities, including in the second city, Marseille, in the Woippy commune less than 20 miles from the Luxembourg border. (Photo by Dragan Lekic/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A több francia városban egy héten át tartó zavargások és fosztogatások után a francia állampolgárok többsége szigorúbb migrációs ellenőrzéseket és szankciókat akar a vandalizmusban részt vevők családjaival szemben is - derült ki az Odoxa-Backbone Consulting által a Le Figaro napilap számára készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

Bár a francia kormány azt állította, hogy a zavargásoknak semmi közük a bevándorláshoz, a felmérés alapjaiban cáfolja meg a Macron-féle baloldali-ultraliberális kormány kijelentéseit.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a brutális, véres migránslázadás után jócskán csökkenteni kell a migrációs hullámot, ami Franciaországot már évek óta sújtja.

A többség támogatta a jobboldali pártok két javaslatát is: a kiskorú migráns bűnözők súlyos büntetését (78 százalék) és a pénzügyi szankciók bevezetését a bűnözők szülei ellen (77 százalék).

Dühösek a franciák, durván megbüntetnék a lázadó migránsokat. Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A felmérés egy ezeknél még radikálisabb kérdést is feltett: a megkérdezettek 75 százaléka szerint a bűncselekményért elítélt zavargóknak meg kellene fosztaniuk esetleges francia állampolgárságuktól, ha kettős állampolgárok.

A megkérdezettek 59 százaléka kéri, hogy ősszel szigorítsák a bevándorlási törvényt. Úgy látják, hogy a közelmúltbeli események rámutattak arra, hogy az elhibázott francia migrációs politika miatt történhetett meg az, hogy pokollá változtat a francia utcák.

A közvélemény-kutatási adatok saját elemzésében az Odoxa azt írja: a francia lakosság a zavarodottságot (77 százalék), a dühöt (84 százalék) és az ország jövőjéért érzett félelmet (89 százalék) jelölte meg, mint leginkább igaz jellemző.

Rendőrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén. A francia nagyvárosokban 45 ezer rendőrt mozgósítottak, miután Nanterre-ben június 27-én egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiút. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Eközben Gérald Darmanin belügyminiszter ragaszkodik hozzá, hogy a bevándorlásnak nincs köze az migránslázadáshoz. Azzal érvel, hogy "sok Kévin és Mattéo" nevű volt a letartóztatottak között, akik "90 százalékban franciák". Darmanin emiatt azt állítja, hogy ők nem bevándorlók, hanem csak fiatalok. Természetesen ezek másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók, akik gyűlölik Franciaországot.

Az egy héten át tartó zavargások borzalmas anyagi kárt okoztak országszerte, Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a tüntetők által megrongált térfigyelő rendszerben esett kár fedezése és további kamerák telepítésére sürgősen húszmillió eurós keretet biztosít a francia kormány.

Florence Lustman, a francia biztosítók szövetségének elnöke szerint 5800 káreseményt jelentettek be, ami 75 millió euróval magasabb összeg, mint a 2005-ben történt többhetes zavargások során volt.

A migránslázadás azután kezdődött, hogy egy rendőr agyonlőtt - többnyire önvédelemből - egy 17 éves migránst.

Az algériai származású fiú előzőleg több közlekedési szabályt is áthágott, majd ellenszegült, amikor a rendőrök igazoltatni akarták.

Az ügyész szerint menekülés közben veszélybe sodort egy kerékpárost és egy gyalogost is.

A migránsok ezután tombolni kezdtek, és más országokra is átterjedtek a brutális zavargások. Gránátokkal, petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek a rendőrökre. Boltokat fosztottak ki és törtek össze, de a tömegközlekedési eszközöket sem kímélték.