A katasztrófavédelem elmondta mit kell csinálni vihar előtt, közben, és után

Horvátország, vihar, károk, esőzés, rongálás, 2023. július 19., Zágráb,
Zágráb, 2023. július 19. Parkoló autóra zuhant fa Zágrábban 2023. július 19-én, miután a heves esőzéssel érkező viharos erejű szél fákat döntött ki és háztetőket rongált meg horvát fővárosban. Az utcai csatornalefolyók nem tudták elnyelni a hirtelen leesett sok esőt, a víz elárasztott több utcát és aluljárót. Két ember életét vesztette. MTI/AP
Vágólapra másolva!
A gyakori, nagyerejű viharok miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán megosztotta a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy miként is lehet elkerülni a nagyobb katasztrófákat.
Vágólapra másolva!

Az Origo is beszámolt több alkalommal azokról a katasztrofális viharokról, amelyek letartolták az országot az elmúlt napokban.

Június 17-én összesen 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltókat Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe riasztották a legtöbbször.

Mátraterenyén a szél megbontotta egy családi ház tetejét, a lehulló darabok pedig az előtte parkoló autót is megrongálták.

Június 21-én pénteken pedig Baranyában rongált meg tetőket, és döntött ki fákat, tört le ágakat és szakított szét vezetékeket a viharos szél.

A legnagyob baj Marócsán történt, a település szinte összes háztetejét megrongálta a jégeső.

Két héttel korábban, június 19-én szerdán szintén tomboló vihar csapott le az országra, a nyugati vármegyékben kiadták a legmagasabb fokú riasztást.

Többek között a fenti esetek miatt döntött úgy a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy tájékoztató jellegű videót tesz közzé Facebook-on, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, mit is lehet tenni, ha újfent hatalmas vihar alakulna ki az országban.

A videóban a teljesség igénye nélkül elmondják, hogy folyamatosan

figyeljük az előrejelzéseket, készüljünk fel az áramszünetekre, vihar idején kerüljük a pincéket, illetve amennyiben vezetünk, a fákat. Vihar után pedig mérjük fel a károkat.