Szijjártó Péter: Abban vagyunk érdekeltek, hogy Romániával az együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. július 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Gyármentő Program támogatottjainak bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 19-én. Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program keretében. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket ma reggelre a román külügyminisztériumba kérették - írja legújabb Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.
Vágólapra másolva!

A miniszter a közösségi oldalán azt írta: a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.

Kiemelte:

Az ügy hátteréről a miniszter itt beszélt részletesen:

Mint arról korábban beszámoltunk,

- közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szombaton. A szóvivő elmondta, hogy

Románia budapesti nagykövete július 13-án szóbeli demarsot adott át a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, melyben a román kormány azt kérte, hogy a magyar miniszterelnök bizonyos témákról ne beszéljen Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen.

A MINISZTERELNÖK BESZÉDÉNEK ELEJÉN PONTOSAN IDÉZTE A ROMÁN KÜLÜGYMINISZTÉRIUM DEMARSÁBAN FOGLALTAKAT, MELYET VARJU KRISZTINA EURÓPAI KAPCSOLATOK FEJLESZTÉSÉÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁR VETT ÁT MÚLT CSÜTÖRTÖKÖN

- tette hozzá a szóvivő.