Könnygázzal oszlatták fel a rendőrök a tüntetést Nigerben

Niger, tüntetés, 2023.07.30.,
Supporters wave Nigerien's flags as they rally in support of Niger's junta in front of the National Assembly in Niamey on July 30, 2023. Niger's junta on Sunday said ECOWAS could stage an imminent military intervention in the capital Niamey as the regional body meets for an "extraordinary summit" on the coup-hit country, with sanctions a possibility. The country's elected president Mohamed Bazoum has been held by the military for four days, and General Abdourahamane Tiani, the chief of the powerful presidential guard, has declared himself leader. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek vasárnap Franciaország niamey-i nagykövetsége előtt, ahol a rendőrök könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatására.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint az emberek a Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolító puccsisták mellett tüntettek,

a tömegből néhányan megpróbáltak bejutni a nagykövetség épületébe.

A szemtanúk szerint leverték a nagykövetség feliratát a kapuról és a nigeri, valamint az orosz zászlót függesztették ki.

tüntetők a nigeri francia nagykövetség előtt 2023. július 30-án Forrás: AFP/-

Többen a nigeri hadsereget és a puccsisták vezetőjét, Abdourahamane Tiani tábornokot és Oroszországot éltették, mások az Egyesült Államok diplomáciai képviselete felé indultak.

Franciaország vasárnap közölte, hogy azonnal lépni fog, ha állampolgárait támadás éri Nigerben. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron francia államfő nem fogja eltűrni, hogy Franciaországot és érdekeltségeit bármilyen támadás érje. Párizs 1500 katonát állomásoztat az afrikai országban a terrorizmus elleni harc támogatására, és szombaton bejelentette, hogy a puccs miatt felfüggeszti a Nigernek nyújtott költségvetési támogatást.

az emberek a Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolító puccsisták mellett álltak ki Forrás: AFP/-

Vasárnap Franciaország felszólította a nigeri hatóságokat, hogy szavatolják a nagykövetség biztonságát, és közölte, hogy minden kezdeményezést támogat a rend és a megválasztott elnök hatalmának helyreállítására. Katonák egy csoportja "a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzásra" hivatkozva a héten puccsal eltávolította hatalmából Bazoumot.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum.

Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt, a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre.