Agyonlőtt egy bevándorló bűnöző fiút egy rendőr Párizsban, véres utcai háború következett - videó

Nanterre, 2023. június 28. Videófelvételről készített kép rendőrökről egy zavargássá fajult tüntetésen Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 27-én este, miután egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt. A nanterre-i rendőrkapitányság előtt kezdődött tiltakozás átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A tüntetők felgyújtották a Mantes-la-Jolie-i városházát és egy általános iskolát is, a rendőröket pedig petárdákkal dobálták meg. A rendőrség 31 embert állított elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett. A fiatal életét kioltó rendőrt őrizetbe vették, az ügyben vizsgálat kezdődött. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Elviselhetetlenné válnak a közállapotok Franciaországban. Kedd késő délután egy 17 éves, bevándorló fiú, Nahel, aki egyébként drogosan és jogosítvány nélkül vezetett és már többször büntették, a Párizs melletti közúti ellenőrzéskor nem akart megállni, majd megpróbálta elütni a rendőrt. A rendőr közvetlen közelről fejbe lőtte. Nahel azonnal meghalt, a rendőrt letartóztatták. Később egész Franciaországban - főleg persze Párizsban, de még a gazdag Bordeaux-ban és Dijonban is - egész éjszaka véres utcai háború alakult ki.
Vágólapra másolva!

A zavargások azután törtek ki, hogy a francia főváros elővárosában egy 17 éves migráns megpróbált elmenekülni a rendőri intézkedés elől, amire a rendőr tüzet nyitott, halálosan megsebesítetve a tinédzsert. Az esetet telefonnal rögzítették.

A fiú a rendőri intézkedést megelőzően több közlekedési szabályt is áthágott és - hivatalos nyelven - ismert volt a hatóságok előtt kábítószerrel és fegyverrel összefüggő esetek miatt.

A felvételekről kiderül, hogy a fiatal bűnöző elindította az autót, a rendőr életveszélyben volt, de az is, hogy a rendőr minden gátlás nélkül fejbe lőtte a fiatalt. Nyilvánvaló: mind a bűnüzői életvitel, mind a páratlan rendőri erőszak abnormális, ahogy az is, hogy utána a migránsok felgyújtották fél Franciaországot.

Az eset hatására előbb Vieux-Pont kerületben kezdődtek harcok - innen származott a fiatal - majd innen terjedt át a francia főváros, később az egész ország több pontjára is. A feldühödött tömeg barikádokat emelt, kukákat gyújtogatott, buszmegállókat törtek össze és tűzijátékkal lövöldöztek a rendőrökre.

EN DIRECT - Situation incontrôlable à Boulogne-Billancourt. pic.twitter.com/pZIYUFsR5u

A tüntetők felgyújtották a Mantes-la-Jolie-i városházát, a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be ellenük, de végül kénytelen volt meghátrálni.

A nap végére 31 embert tartóztattak le, 24 rendőr megsérült és mintegy 40 autót gyújtottak fel az éjszaka.

A rendőröket a tüntetők tűzijátékkal is támadták, akik pedig füstgránátokkal reagáltak erre.

Az algériai fiú anyja is megszólalt az ügyben, aki a TikTok-ra feltöltött videóban arra kéri a helyieket, hogy csütörtökön 14 órakor

vonuljanak fel igazságot követelve fiának, továbbá arra kér mindenkit, hogy lázadjanak fel.

A politikusokat megosztotta az eset. Volt, aki egyből a rendőrség felelősségét kezdte firtatni, míg mások nyugalomra intettek a részletek megismeréséig.

Megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte szerdán Emmanuel Macron azt, hogy egy közúti ellenőrzés során egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt előző este a Párizshoz közeli Nanterre-ben. Erről bővebben itt olvashat.

A francia belügyminiszter, Gérald Damanin elmondta, hogy kivizsgálják az esetet, hogy lássák, mi is vezetett ehhez a drámához valamint, hogy megtudják, mi a teljes igazság. Hozzátette, hogy a rendőrt őrizetbe vették és folyik a nyomozás az üggyel kapcsolatban.

A baloldali politikus, Oliver Véran francia elnöki szóvivő elmondta, hogy brutálisak a körülmények, amik között a 17 éves életét vesztette. Szerinte a legfontosabb, hogy megtalálják a válaszokat az összes kérdésre, addig pedig nyugalomra szólított fel mindenkit.

„A halálbüntetés már nem létezik Franciaországban. Egyetlen rendőrnek sincs joga ölni, kivéve önvédelemből"− írta közösségi média oldalán Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali politikus, aki szerint a rendőrség lejáratja az állam tekintélyét, így azt az alapoktól szükséges megreformálni. A francia kommunisták egyébként rendszeresen a rendőrség ellen hergelik az embereket. Erre felhívta a figyelmet Nicolas Sarkozy egykori pártjának, az LR-nek az elnöke, Eric Ciotti is.

Más jobboldali politikus is megszólalt az ügyben, Éric Zemmour azt írta a Twitteren, hogy a Párizst szétverők ürügyként használták a tinédzser halálát.

Ha egy rendőr lelő egy bűnelkövetőt, akkor a baloldal rögtön azt kiáltja, hogy a rendőrség öl, de ha egy migráns késel meg egy franciát, akkor azt mondják, hogy a felvétel közlése illegális ás tiszteletlen a családdal szemben.

A BLM-mozgalmat támogató francia színész, az Életrevalókból megismert komikus, Omar Sy is megemlékezett a lelőtt tiniről a Twitteren: méltó igazságszolgáltatást kér a halála miatt, de arról nem tett említést, hogy a fiú múltja enyhén szólva nem volt makulátlan és éppen egy rendőrt akart elütni. A PSG rendszeresen hisztiző focistája, Mbappé is úgy érezte, hogy el kell mondania a véleményét.

Franciaországban 2017-ben lépett hatályba a törvény, amely feljogosítja a rendőröket fegyverük használatára, amennyiben az igazoltatott sofőr ellenáll az intézkedésnek, valamint, ha veszélyezteti a rendőrök vagy mások életét.