Magángépekkel szállítottak több tucat migránst Kaliforniába

Vágólapra másolva!
A migránsokat szombaton tették ki a sacramentói egyházmegyénél „előzetes megállapodás nélkül", olyan okmányok birtokában, amelyek állítólag Florida állam kormányától származnak – közölte Rob Bonta kaliforniai főügyész közleményében. A csoportot Texasból szállították Új-Mexikóba, ahonnan magán chartergépen Sacramentóba repültek – írja az Abcnews.
Vágólapra másolva!

„A tisztviselők vizsgálják a lehetséges polgári jogi lépéseket azok ellen, akik szállították vagy megszervezték a kiszolgáltatott bevándorlók szállítását" – mondta Bonta, aki a lépést államilag jóváhagyott emberrabláshoz hasonlította.

A kaliforniai igazságügyi minisztérium vizsgálja annak körülményeit, hogy ki fizette a csoport utazását, és hogy az utazást megszervező személyek hamis ígéretekkel félrevezetettek-e bárkit is, vagy megsértettek-e bármilyen büntetőjogot, beleértve az emberrablást is – mondta a kaliforniai kormányzó.

A migránsokból álló csoportot állítólag egy magánvállalkozó kereste meg a texasi El Pasóban, aki azt mondta nekik, hogy munkát, ingyenes támogatást és segítséget kapnak egy migránsközpontba való bejutáshoz.

„A 16 migráns nem tudta, hol van, és csak egy hátizsáknyi holmi volt náluk” – mondta Jaime Soto, a Sacramentói Egyházmegye püspöke közleményében.

A város tárt karokkal fogadja a migránsokat – mondta Sacramento polgármestere nyilatkozatában, és azzal vádolta azokat, akik a migránsokat szállították, hogy „ijedt emberi lényeket használnak fel olcsó politikai pontok szerzésére".