Szükségállapot lehet Franciaországban, gyújtogatás és fosztogatás a nagyvárosokban - videó

Franciaország, Párizs, tüntetés, 2023., Június,
A photograph shows cars burning in the street at the end of a commemoration march for a teenage driver shot dead by a policeman, in the Parisian suburb of Nanterre, on June 29, 2023. Violent protests broke out in France in the early hours of June 29, 2023, as anger grows over the police killing of a teenager, with security forces arresting 150 people in the chaos that saw balaclava-clad protesters burning cars and setting off fireworks. Nahel M., 17, was shot in the chest at point-blank range in Nanterre in the morning of June 27, 2023, in an incident that has reignited debate in France about police tactics long criticised by rights groups over the treatment of people in low-income suburbs, particularly ethnic minorities. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A rendőrgyűlölő Assa Traoré – akinek többszörösen visszaeső fivére szintén ellenszegült a rendőröknek, majd őrizetbe vételét követően életét vesztette - villámgyorsan lecsapott az algériai származású fiú ügyére és profitál a történtekből, hogy a hatóság emberei ellen tüntessen. A drogos fiú halála miatt egész Franciaországot feldúlták a zavargások során. Mint ismert: a drogos, muszlim fiú nem állt meg egy közúti ellenőrzésnél  a párizsi elővárosban, a rendőrt majdnem elütötte, aki viszont fejbe lőtte. A rendőrt letartóztatták. Azóta minden éjszaka felgyújtják szélsőbalos és muszlim hordák a francia nagyvárosokat. Egyre többen követelik a szükségállapot bevezetését.
Vágólapra másolva!

Egész Franciaországot a feje tetejére állította, hogy a hét elején egy rendőr önvédelemből lelőtt egy 17 éves fiatalt a főváros közeli Nanterre-ben. Amint arról az Origo beszámolt, az algériai származású fiatal tudatmódosító szerek hatása alatt, érvényes papírok nélkül vezetett és a közúti ellenőrzés során nem akart együttműködni a rendőrökkel, sőt, megpróbálta elütni az egyiküket.

A vandálok elképesztő pusztítást okoztak Franciaország-szerte Forrás: AFP/Philippe Lopez

A rendőr rálőtt a fiúra, ügyvédje elmondása alapján azért, mert attól tartott, hogy Nahel elgázol valakit.
A nanterre-i ügyész elmondása alapján erre valós esély volt, ugyanis a fiú, mielőtt a rendőr rálőtt volna, korábban nem állt meg az őt igazoltatni kívánó rendőröknek és menekülés közben veszélybe sodort egy biciklist és egy gyalogost is.

Minden lángokban áll Forrás: AFP/Alain Jocard

Az ügyész bejelentette, hogy a lövést leadó rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

A fenti hírt kitörő örömmel fogadta a francia George Floydként is emlegetett többszörösen visszaeső bűnöző, a 2016-ban rendőri intézkedést követően meghalt Adama Traoré emlékére alakított Traoré Bizottság.

A szélsőbalos rendőrgyűlölő kompánia ugyanis, Adama nővérével, Assa-val az élén, azonnal rárepült a kínálkozó lehetőségre és pártfogásába vette a lelőtt fiú édesanyját.

A hatóságok gyakorlatilag tehetetlenek voltak Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Olyannyira felkarolták, hogy épp a nő lakásában tartózkodtak, amikor a rendőr előzetesbe helyezéséről szóló hír a tudomásukra jutott, erről Taha Bouhafs szélsőbalos aktivista számolt be a Twitteren, bejegyzése szerint örömmel és megkönnyebbüléssel töltötte el őket, hogy letartóztatták a rendőrt.

A rendőrgyűlölő Traoré Bizottság vezetője, Assa Traoré személyesen támogatja a lelőtt fiú édesanyját, a nanterre-i felvonuláson is együtt mutatkoztak. Jean Messiha jobboldali politikus az eseményről készült felvétellel kapcsolatban azt firtatta a Twitteren, hogy vajon mennyire elfogadható, ha valaki a halott fia emlékére rendezett meneten Assa Traoré oldalán mosolyog és csókokat dobál a tömegnek, mint ha csak egy esküvőn lenne.

Tűzijátékok robbannak, miközben rendőrök állnak készenlétben a tüntetések alatt az észak-franciaországi Roubaix-ban 2023. június 30-án Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Érdekes azt is megjegyezni, hogy a nagy gyász közepette arra rögtön jutott idő, hogy legyártassanak számos fehér pólót, melyen a „Justice pour Nahel" (igazságot Nahelnek) felirat szerepel a fiú halálnak dátumával.

A pólók azonnal készen voltak és azt viselték a felvonulók, a történtek után két nappal.

A szóban forgó pólót az interneten is meg lehet rendelni, többféle színben és méretben kapható, most akciós áron, 30 helyett 23 euróért.

Egy francia tűzoltó nézi az égő autót a délnyugat-franciaországi Bordeaux külvárosában, Floiracban, 2023. június 29-én késő este Forrás: AFP/Philippe Lopez

Egy kommentelő azt is megjegyezte, hogy igen furcsa módja a gyásznak az, hogy az édesanya feltartott hüvelykujjal, mosolyogva pózol a Traoré banda társaságában.

A felvonuláson több ezren vettek részt és rengeteg volt köztük a rendbontó elem, Damien Rieu jobboldali politikus, az Éric Zemmour által alapított és vezetett Reconquête (visszahódítás) párt tagja osztott meg egy felvételt, melyen tisztán hallatszik, amint a tüntetők Allah Akbar kiáltást hallatnak.

A csőcselék azt skandálta, hogy ha a rendőrök muszlimokat gyilkolnak, akkor nekik is jogukban áll ölni, ez áll a Koránban. Konkrét fenyegetés is elhangzott, mégpedig az, hogy nem fognak leállni és sokkal rosszabbra lehet számítani, mint ami 2005-ben történt.

Hatalmas kár keletkezett, sok rendőr is megsebesült Forrás: AFP/Philippe Lopez

2005-ben három hétig tartott az a zavargás hullám, ami Párizs túlnyomórészt muszlimok lakta külvárosából, Clichy-sous-Bois-ból indult, miután október 27-én két afrikai származású tinédzser a rendőrök elől menekülve áramütés következtében meghalt, egy trafóházban agyonütötte őket az áram. A kitartó zendülés olyan mértékben elterjedt, hogy novemberben szükségállapotot hirdettek Franciaországban.

A tüntető szélsőbalos elemek tehát nyíltan fenyegetődznek, ráadásul a megmozdulást sokan arra használták, hogy áruházakat fosszanak ki.

Egy felvételen az látszik, hogy egy fejkendős nő egy elektronikai készüléket cipel, kihasználva a káoszt. Mindennapossá váltak a rablások és a fosztogatások is.

Egy másik videón a CNews stábja tetten ért egy férfit, aki épp egy sportboltot pakolt ki, óriási táskákkal a vállán.

A férfinak nem volt szerencséje, két arra járó rendőr lefülelte és őrizetbe vette, zsákmánya több száz euróra rúgott. Nantes-ban odáig mentek a tolvaj zavargók, hogy autóval törték be egy bolt kirakatát.

A belügyminiszter közlése alapján országszerte 667 személyt vettek őrizetbe a zavargások harmadik éjjelén, a letartóztatottak zömében nagyon fiatalok, 14 és 18 év közöttiek, de 14 év alatti gyerekek is voltak köztük.

Reagált a történtekre Éric Zemmour jobboldali politikus is, aki az Europe 1-nek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy egy fiatal halála mindig szomorú dolog, de a szóban forgó fiú egyáltalán nem nevezhető angyalnak, ahogy azt Kylian Mbappé írta a Twitteren, 17 évesen már igen kiterjedt bűnügyi lajstrommal rendelkezett. Zemmour megjegyezte továbbá, hogy azokat, akik az illegális algériai migráns által meggyilkolt, majd bőröndbe rejtett Lola emlékére demonstráltak, lázadónak, fasisztának és rasszistának nevezték.

Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A legnépszerűbb francia párt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártjának az elnöke, Jordan Bardella is nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban, a jobboldali politikus felhívta rá a figyelmet, hogy a parlamentben nem tartottak egy perces néma csendet a szolgálat közben meghalt rendőrök emlékére.

Emmanuel Macron ultraliberális elnök is megszólalt az eset kapcsán, először részvétet nyilvánított a lelőtt fiú hozzátartozóinak, majd a zavargások második napját követően elítélte, hogy a tüntetők a Francia Köztársaságot szimbolizáló közintézményeket rongáltak meg. Vagyis, érdemben egyszer sem mondott semmit.

A francia elnököt szemmel láthatóan nem igazán hatotta meg, hogy a zavargók gyakorlatilag szétverték és felgyújtották az országot, ugyanis a második estén neje társaságában egy Elton John koncerten szórakozott, ahol mindketten remekül mulattak.