A magyarok háromnegyede azonnali tűzszünetet akar

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Füst száll fel a nyugat-ukrajnai Lviv városából a kedd esti dróntámadás után
Vágólapra másolva!
A magyarok 75 százaléka egyetért az azonnali tűzszünet követelésével az orosz-ukrán háborúban, erre a megállapításra jutott a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásukkal kapcsolatban. Miközben a baloldali pártok ellenzik, még a baloldali szavazók 58 százaléka is helyesnek tartja a fegyveres harcok azonnali felfüggesztését - olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásáról szóló összegzésben, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint közel 500 nappal az orosz-ukrán háború kitörését követően még mindig kisebbségben vannak a békepárti tábor képviselői a hazai és nemzetközi háborúpárti hangokkal szemben. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy mi a magyar választók véleménye abban a kérdésben, hogy helyes-e azonnali tűzszünetet követelni Ukrajnában - írja a Nézőpont Intézet.

A magyarok nagytöbbsége a béke pártján áll. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elemzés szerint

egyértelmű békepárti álláspont mutatkozik a kérdésben, hiszen a magyarok háromnegyede (75 százalék) szerint helyes az azonnali tűzszünet követelése Ukrajnában,

és mindössze 15 százalék helyteleníti azt.

Az azonnali fegyvernyugvás célja egyaránt népszerű a békés évtizedekben született 18–39 év közöttiek (73 százalék), a hidegháború idején született 40–59 év közöttiek (77 százalék) és a huszadik század fegyveres konfliktusokkal és megtorlásokkal terhelt időszakában született 60 év felettiek (76 százalék) körében is. Továbbá kiemelték, a kormánypárti szavazók szinte kivétel nélkül (91 százalék) egyetértenek a kormány által is képviselt politikával, amely a háborúzó felek tárgyalóasztalhoz ültetését, és a fegyveres konfliktus békés rendezését követeli. A felmérés eredménye szerint a baloldali szavazók 58 százaléka tartja helyesnek az azonnali tűzszünet követelését Ukrajnában, s kevesebb mint harmaduk (30 százalék) tartja azt helytelennek.

Ezek alapján a baloldali pártok nem a baloldali választókat képviselik,

mivel véleményük közelebb áll külföldi támogatóik álláspontjához: továbbra is a fegyverszállítások mellett érvelnek, valamint következetesen támadják a magyar kormány fegyverszünetet követelő, békepárti álláspontját, írták.

Emlékeztettek arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a háború kitörésének egyéves évfordulóján úgy fogalmazott,

Gyurcsány Ferenc tébolyult baloldali politikájának szerves része Magyarország belesodrása a háborúba. Forrás: Facebook

Hasonló véleményen van Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke is, aki szintén kiáll a "direkt fegyverszállítások" mellett.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke szerint a fegyverszünet "oroszpárti narratíva", és szerinte "Magyarország számára is hadüzenet érkezett, nemcsak Ukrajna számára".

Karácsony Gergely főpolgármesteri hivatalát arra használja, hogy gyurcsányista bábkormány részeként viselkedjen, ez képeződik le háborúpárti álláspontjában is. Forrás: Énbudapestem/Énbudapestem/Merész Márton

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sem a háborúba sodródás megelőzésében látja a legnagyobb kihívást, hiszen ő is

úgy fogalmazott, hogy "háborúban állunk" Oroszországgal, olvasható a Nézőpont Intézet összefoglalójában.

(A közvélemény-kutatás június 12-14. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült.)